Babyfoon gehackt

Kan mijn babyfoon gehackt worden?

Regelmatig duiken verhalen op in de media over een babyfoon of webcam die gehackt is. Niet iedere babyfoon zal direct gehackt worden, het is echter wel goed  bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van een onbeveiligde verbinding tussen de ouder- en babyunit.

Is mijn babyfoon goed beveiligd tegen afluisteren?

Er zijn diverse soorten verbindingen tussen een ouder- en babyunit mogelijk. Voor een babyfoon met alleen geluid wordt vaak gebruik gemaakt van analoge- of DECT verbindingen. Bij het gebruik van een babyfoon met camera zijn dat DECT en Wi-Fi (WLAN).

Beveiliging analoge babyfoon

Van een babyfoon met een analoge verbinding is het algemeen bekend dat deze soms storing kan geven en dat op de ouderunit soms bijvoorbeeld het kindje van de buren te horen is of voorbij rijdende truckers die met elkaar praten op de radio.

Dit kan dan uiteraard ook omgekeerd gebeuren. Iemand anders kan, onbedoeld, het signaal van uw analoge babyfoon oppikken.

Een analoge verbinding is niet beveiligd en kan daarmee redelijk eenvoudig afgeluisterd worden. Je kan je afvragen hoe erg dit is, iemand die naar u slapende of juist huilende kindje zou willen luisteren.

Maar voor sommige mensen zal dit een reden zijn om voor een DECT verbinding te kiezen. Ook omdat een DECT babyfoon storingsvrij is.

Beveiliging DECT babyfoon

Met een storingvrije DECT verbinding is de verbinding tussen ouder- en babyunit beveiligd. Het signaal is sterk versleuteld, waardoor niemand mee kan luisteren op de babyfoon.

Een goede keuze babyfoon waarmee je zeker weet dat er niemand meeluistert.

Beveiliging Wi-Fi babyfoon

Vaak zijn babyfoons met een camera via Wi-Fi of een dataverbinding verbonden. Zeker als deze ook buitenshuis te benaderen zijn via de smartphone.

Wi-Fi is erg handig maar standaard niet altijd even goed beveiligd. Wij hebben daarom eenvoudig op te volgen tips in kaart gebracht om te voorkomen dat de babyfoon gehackt wordt.

Hoe voorkomt u dat uw babyfoon gehackt wordt?

Het goede nieuws is, dat u waarschijnlijk dezelfde stappen al neemt voor uw andere apparaten zoals uw laptop en smartphone.

  • Verander het standaard wachtwoord. Pas het fabrieks wachtwoord aan gedurende de installatie. Zoals bij al uw wachtwoorden; zorg dat deze lang en moeilijk te raden is.
  • Zet een Firewall op. Installeer een firewall tussen uw internet verbinding en all uw apparaten om afluisten te voorkomen. Huur eventueel een professional in om dit goed in te stellen.
  • Beveilig uw Wi-Fi. Zorg voor een goede beveiliging van uw Wi-Fi signaal door minimaal voor een wachtwoord met WPA2+ encryptie te kiezen en maak een eigen SSID (wifi-naam) aan, zodat u niet eenvoudig gehackt kunt worden.
  • Zet apparaten uit. Wellicht de makkelijkste maar beste tip, als u de babyfoon niet gebruikt zet deze dan uit. Het is vele malen moeilijker een apparaat te hacken wat niet voortdurend aan staat.

Top merken nader bekeken

We hebben gekeken naar de handleidingen van de populairste babyfoonmerken.
Vaak is het een kleine moeite het standaard wachtwoord aan te passen.

Beveiliging Alecto babyfoon

Alecto geeft in de gebruiksaanwijzing duidelijk uitleg over hoe u het standaard wachtwoord kunt aanpassen. De teskt voor de IVM-serie:
Voordat u naar het menu uitgebreide instellingen kunt komen dient u eerst in te loggen met een wachtwoord. Het wachtwoord is hetzelfde als de SSID code als de camera op “pairing” staat. Standaard is het wachtwoord “12345678”.
Druk op de groene toets om het wachtwoord in te kunnen geven.
Na het ingeven van het juiste wachtwoord verschijnt het volgende scherm.
Wi-Fi instellingen: (alleen beschikbaar via intern netwerk)
In dit menu kunt u de SSID naam en het wachtwoord wijzigen. De SSID naam is de naam die de camera op WiFi uitzendt als u rechtstreeks verbinding met uw smartphone of tablet wilt maken.
Standaard is deze naam “Alecto-IVM-…”. Bij gebruik van meerdere camera’s is het handig om deze naam te wijzigen zodat u individuele camera’s herkent aan de naam.

Wijzig in dit menu in ieder geval het wachtwoord van de camera. Dit om misbruik van de beelden te voorkomen. Het wachtwoord dient minimaal 8 karakters te bevatten. Na het wijzigen van het wachtwoord dient wel de aanmeld procedure opnieuw te worden gestart.

Beveiliging Luvion babyfoon

De Luvion supreme is een Wi-Fi babyfoon, de instructie die u krijgt:

Het standaardwachtwoord van uw supreme connect Bridge is ‘000000’ (zes keer nul). Luvion raadt u aan om dit wachtwoord na de installatie te veranderen zodat uw camera optimaal afgeschermd is voor anderen.

Om het wachtwoord te veranderen kunt u de volgende stappen volgen:
1  open de device list in de luvion app. druk eerst op ‘terug’ als live View nog actief is.
2  druk op ‘ ‘ naast de naam van uw supreme connect bridge om bij de instellingen te komen waarmee het wachtwoord veranderd kan worden. 
3  druk op ‘Advanced Setting’ 
4  druk vervolgens op ‘Change Password’
5  u bevindt zich nu in het menu ‘Change Password’’ . voer hier bovenaan uw oude wachtwoord in (bv ‘000000’) en daaronder het nieuwe wachtwoord. In het 3e tekstvak wordt u gevraagd nogmaals het nieuwe wachtwoord in te voeren ter controle.
6  Bevestig door op ok te drukken. druk 2 keer op om terug te gaan naar de device list. 
7  Maak opnieuw verbinding met de Bridge en gebruik uw nieuwe wachtwoord.
Mocht u het wachtwoord van uw bridge vergeten, houd dan 5 seconden lang de resetknop in, te vinden op uw bridge. Het wachtwoord zal dan terug worden gezet op ‘000000’ (zes keer nul).

Beveiliging Motorola babyfoon

Wij hebben onze uiterste best gedaan in de handleidingen van Wi-Fi babyfoons van Motorola (BLINK 1) te achterhalen hoe het wachtwoord veranderd kan worden. Helaas hebben wij deze informatie nog niet kunnen vinden.

Zorg in ieder geval voor dat u uw Wi-Fi goed beveiligd en de camera uitzet indien deze niet gebruikt wordt.

Beveiliging Philips Avent babyfoon

Philips biedt voornamelijk DECT babyfoons aan, welke standaard goed beveiligd zijn.
De allernieuwste “uGrow” babyfoon komt op 30/09/2015 in Nederland uit.
Deze heeft zelfs een privacy knop. Philips zegt daarover zelf: Met de eenvoudige privacyknop hebt u volledige controle over wie u toegang geeft tot uw camera en wanneer zij kunnen meekijken.

Beveiliging Topcom babyfoon

Topcom adviseert in de gebruiksaanwijzingen het standaard SSID en password (12345678) aan te passen.
Je doet dit eenvoudig door naar Settings > Wi-Fi Settings te gaan, alwaar je een nieuw en beter wachtwoord kunt kiezen.

Beveiliging Chicco babyfoon

Chico heeft op dit moment allen DECT babyfoons in het assortiment.
Deze zijn standaard goed beveiligd.

Raadpleeg altijd de gebruikshandleiding van uw babyfoon of neem bij vragen contact op met de leverancier.

Staat uw merk babyfoon er niet tussen of heeft een andere tip?
Laat het ons weten.