Welke verbinding babyfoon?

Nu je weet welke soort babyfoon je gaat aanschaffen, is de volgende stap de ‘soort verbinding babyfoon’ te kiezen. De soort verbinding is ook weer helemaal afhankelijk van jullie wensen. Het beste is voor de één stralingsvrij en voor de ander is dat storingsvrij. Wij hebben daarom de verschillende soorten babyfoon verbindingen met zowel positieve als negatieve eigenschappen op een rijtje gezet. Hopelijk wordt de keuze voor een babyfoon zo wat gemakkelijker.

Analoge verbinding babyfoon

Zonder al te veel in technische details te treden: Een analoge verbinding verstuurt met de babyunit het geluidssignaal (uit de babykamer) via elektromagnetische golven naar de ouderunit. Dezelfde soort verbinding als de bijvoorbeeld de radio of de walky talkys.

Eigenschappen analoge verbinding:

 • Stralingsvrij. Het signaal van analoge babyfoons is dus hoegenaamd niet schadelijk.
 • Helder geluid 
 • Kans op storing. Bij een analoge babyfoon moet jij zelf het kanaal instellen op zender en ontvanger. Daardoor heb je wel kans op ruis of storingen. Kans is aanwezig dat je ook de baby van de buren hoort huilen. Hoe meer kanalen de babyfoon heeft, hoe sneller je een stroringsvrij kanaal vindt. 
 • Weinig keuze voor camera mogelijkheden

soorten babyfoonsUit te breiden met PMR. Dat inhoud dat je babyfoon een extra groot bereik- tot wel 3 kilometer- heeft. Analoge babyfoons behoort tot de groep van babyfoons met alleen geluid. 

Bekijk de top 5 analoge babyfoons

Digitale verbinding babyfoon

DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications, ook wel digitale verbinding genoemd. In het kort komt het erop dat DECT bedoeld is voor draadloze telecommunicatie over korte afstand. Waar de gsm bedoeld is voor gebruik buitenshuis, is DECT voor binnenshuis. Het bereik van DECT is 100 tot 300 meter. Een groot gedeelte van de babyfoons met camera werken via digitale verbinding .

Eigenschappen Digitale verbinding:

 • Storingsvrij en heel helder geluid.
 • Kans op afluisteren is vrij klein door de versleutelde verbinding.
 • DECT is niet uit te breiden met extra camera’s en/of units. 
 • Kan straling veroorzaken. 

Omdat veel ouders zich zorgen toch zorgen maken over deze straling hebben fabrikanten de zogenaamde eco-dect babyfoon ontwikkeld. Deze eco babyfoonssoort babyfoon werken op een lagere frequentie met een lager vermogen, en zenden een niet-pulserend signaal uit. Daardoor zijn de babayfoons stralingsarm en minder schadelijk. Lees hier meer over straling en de babyfoon. DECT babyfoons kunnen alleen uit geluid bestaan, maar ook uit geluid en camera.

Bekijk de top 5 DECT babyfoons

Internetverbinding babyfoon

Ben je in het bezit van een smartphone en/of tablet dan zou je kunnen kiezen voor een babyfoon met wi-fi verbinding. Je schaft dan alleen een camera aan, en die camera verbind je via wifi met het internet. Op je smartphone of tablet kun je dan met een app het beeld bekijken. Sommige beeldbabyfoons bieden dit overigens ook weer als een extra functie, de dual mode.

soort babyfoonEigenschappen wi-fi verbinding:

 • Onbeperkt en direct bereik.
 • Echter er moet een draadloos internetverbinding aanwezig zijn.
 • Zo niet, dan werkt de app niet (denk aan een afgelegen vakantiehuisje bijvoorbeeld).

Bekijk hier alle Internet babyfoons.

Weten welke extra’s van belang zijn?
Lees verder