fbpx

Kan mijn babyfoon gehackt worden?

Kan mijn babyfoon gehackt worden?

Regelmatig duiken verhalen op in de media over een babyfoon of webcam die gehackt is. Niet iedere babyfoon zal direct gehackt worden, het is echter wel goed bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van een onbeveiligde verbinding tussen de ouder- en babyunit.

Gevolgen van een onveilige verbinding babyfoon?

Waarom zou iemand jullie babyfoon willen hacken? Er zijn doorgaans 3 redenen:

1. Gluren: Sommige hackers willen gewoon in het leven van gezinnen kijken alsof het een realityshow is.

2. Inbreken: Om te controleren wanneer jullie niet thuis zijn om vervolgens een inbraak te plegen.

3. Laten schrikken: Sommige hackers gebruiken de terugspreek-functie in je babyfoon om jou of de baby midden in de nacht wakker te maken.

Is mijn babyfoon goed beveiligd tegen afluisteren en gluren?

Er zijn diverse soorten verbindingen tussen een ouder- en babyunit mogelijk. Voor een babyfoon met alleen geluid wordt vaak gebruik gemaakt van een analoge- of DECT verbinding. Bij het gebruik van een babyfoon met camera is dat de digitale verbindingen FHSS. Voor smartphone babyfoons wordt Wi-Fi (WLAN) gebruikt.

Analoge babyfoon: slechte beveiliging 

Van een babyfoon met een analoge verbinding is het algemeen bekend dat deze soms wat storing kan geven op de ouderunit. Het kindje van de buren is bijvoorbeeld te horen is of je hoort voorbij rijdende truckers met elkaar praten op de radio.Dit kan dan uiteraard ook omgekeerd gebeuren. Iemand anders kan, onbedoeld, het signaal van jullie analoge babyfoon oppikken.

Een analoge verbinding is niet beveiligd en kan daarmee redelijk eenvoudig afgeluisterd worden. Voor sommige mensen zal dit een reden zijn om voor een digitale verbinding te kiezen. Ook omdat digitale babyfoons storingsvrij zijn. Echter heeft een babyfoon met een analoge verbinding veel verder bereik. Dit maakt de babyfoon voor sommige ouders en verzorgers heel handig! 

Digitale babyfoon: goede beveiliging 

Met een storingvrije verbinding is de verbinding tussen ouder- en babyunit beveiligd. Het signaal is sterk versleuteld, waardoor niemand mee kan luisteren op de babyfoon. Een goede keuze babyfoon waarmee je zeker weet dat er niemand meeluistert. De babyfoons met camera in onze top 3 hebben allemaal een digitale verbinding.

Wi-Fi babyfoon: gemiddelde beveiliging  

Wifi-Babyfoons daarentegen maken verbinding met het thuisnetwerk, dat waarschijnlijk zelf is verbonden met het internet. Dit zet de deur op een kier om mogelijk de babyfoon te hacken. Vooral de wifi babyfoon die naast geluid ook beelden naar de ouderunit verstuurd, kan kwetsbaar zijn voor hackers. Met name als deze camera’s ook buitenshuis te benaderen zijn via de smartphone.

babyfoon veilig

Er zijn twee verschillende manieren waarop de WiFi-babyfoon gebruikt kan worden: 

  1. via jullie privé-netwerk
  2. via Internet

1. Privé -netwerk WiFi babyfoon: bewaakt hackrisico

Als de wifi babyfoon alleen gebruikt wordt om audio- en videosignalen te delen binnen jullie eigen privé-wifi-netwerk, moet een hacker eerst toegang krijgen tot de thuisrouter. Alle moderne routers gebruiken NAT (Network Address Translation) om ongeautoriseerd inkomend verkeer te filteren. Je zit dus redelijk veilig als jullie wifi babyfoon op het privé-netwerk is aangesloten. Vergeet niet om het WiFi-netwerk te beschermen met een sterk wachtwoord.

2. Internettoegang WiFi babyfoon: verhoogd hacking risico

Het verbinden van de wifi babyfoon babyfoon met een internetdienst kan in sommige gevallen wel tot een iets verhoogd risico leiden. Dit zijn de wifi babyfoons waarmee met een app ook buitenshuis contact kunt maken met de babykamer.

Fabrikanten als Luvion en Alecto hebben hier rekening mee gehouden en de verbinding extra goed beveiligd. Zo heeft iedere camera een eigen unieke code waarmee je deze koppelt aan jouw app. Zonder deze code kun je de camera niet toevoegen. Ten tweede beveilig je de beelden zelf nog eens extra door je eigen unieke wachtwoord toe te voegen. Alleen met jouw unieke wachtwoord en de unieke camera code krijg je via de app toegang tot jouw camera.

Hoe voorkom je dat jullie wifi babyfoon gehackt wordt?

Er zijn een paar eenvoudige stappen die je zelf kunt nemen om de babyfoon (en ander aanwezig apparatuur in huis) tegen hackers te beschermen. Neem onderstaande checklist door.

  • Verander het standaard wachtwoord. Pas indien mogelijk het fabrieks wachtwoord aan gedurende de installatie. Zoals bij alle wachtwoorden; zorg dat deze lang en moeilijk te raden is.
  • Zet een Firewall op. Installeer een firewall tussen jouw internet verbinding en alle apparaten in huis om afluisteren te voorkomen (huur eventueel een professional in om dit goed in te stellen).
  • Beveilig jullie Wi-Fi. Zorg voor een goede beveiliging van uw Wi-Fi signaal door minimaal voor een wachtwoord met WPA2+ encryptie te kiezen en maak een eigen SSID (wifi-naam) aan, zodat je niet eenvoudig gehackt kunt worden.
  • Zorg dat de software up to date is. Kijk regelmatig of er nieuwe software beschikbaar is voor jouw babyfoon. Hier kan een beveiligingsupdate bij zitten!
  • Koop een betrouwbare wifi babyfoon van een bekend merk zoals bijvoorbeeld de Philips Avent Connected SCD923/26.
  • Zet apparaten uit. Wellicht de makkelijkste maar beste tip, als je de babyfoon niet gebruikt zet deze dan uit. Het is vele malen moeilijker een apparaat te hacken wat niet voortdurend aan staat.

Raadpleeg altijd de gebruikshandleiding van de babyfoon of neem bij vragen contact op met de leverancier van de babyfoon.

Afluisteren en hacken van babyfoons in het nieuws:

2016 – RTLnieuws – Zo voorkom je dat hackers kunnen meekijken in de slaapkamer van je kinderen
2017 – NOS – Verdedigen tegen cyberaanvallen? Hard nodig, zegt 13-jarige Sem
2018 – De Volkskrant – kijk uit, want ook de babyfoon kan worden gehackt
2019 – AD.nl – Lek gegevens slimme camera’s: binnengluren bij duizenden Nederlanders mogelijk
2020: Privacynieuws.nl – Lek in babyfoon van iBaby laat aanvaller op afstand meekijken