fbpx

Hoe ga je het beste om met de accu van je babyfoon?

Een van de belangrijkste onderdelen van een babyfoon is de batterij. Ook wel de accu genoemd. De batterij zorgt ervoor dat de ouderunit van de babyfoon draadloos kan functioneren en dat je hem gemakkelijk kunt meenemen of verplaatsen. Bij sommige audio babyfoons functioneert ook de babyunit op batterijen.

Maar hoe lang gaat de accu eigenlijk mee? En wat kun je doen als de batterij van je babyfoon snel leeg is? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over de batterij van de babyfoon. We kijken naar het type batterij die wordt gebruikt, geven tips om de batterijduur te verlengen en bespreken wat je kunt doen als de batterij niet meer oplaadt. 

Hoe lang gaat de accu van een babyfoon mee?

De batterijduur van een babyfoon kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen gaan de meeste babyfoonbatterijen tussen de 8 en 12 uur mee. Dit betekent dat je de babyfoon gedurende de dag kunt gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de batterij leeg raakt. In het slechtste geval gaat een batterij 2 tot 3 uur mee. Je zult de ouderunit dan aan het netstroom moeten koppelen. 

De levensduur van de batterij kan echter worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals het type babyfoon dat je hebt en hoe je deze gebruikt. Sommige beeld babyfoons hebben bijvoorbeeld een energiebesparende modus, waarbij het beeldscherm wordt uitgeschakeld als er geen geluid wordt gedetecteerd. Dit kan helpen om de batterijduur te verlengen. Constant afspelen van beeld en geluid verbruikt meer stroom dan een monitor in stand-by stand.

Daarnaast kan de afstand tussen de babyfoon en de ouderunit ook invloed hebben op de batterijduur. Als de afstand groter is, moet de babyfoon harder werken om het signaal over te brengen, wat kan leiden tot een snellere batterijafvoer.

Hoe accuduur verlengen van de babyfoon?

Als je merkt dat de batterij van je babyfoon snel leeg raakt, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om de batterijduur te verlengen. 

1. Opladen wanneer je de babyfoon niet gebruikt. 

Je kunt bijvoorbeeld proberen om de babyfoon op te laden wanneer je deze niet gebruikt, zodat de batterij volledig is opgeladen voordat je hem weer gebruikt.

2. Helderheid van het scherm verlagen.

Daarnaast kun je proberen om de helderheid van het beeldscherm te verlagen en/of de energiebesparende modus in te schakelen als je babyfoon deze functies heeft.

3. Niet te lang in de oplader.

Zorg ervoor dat je de babyfoon niet te lang op de oplader laat zitten nadat de batterij volledig is opgeladen, omdat dit de levensduur van de batterij kan verkorten.

4. Gebruik de juiste batterijen.

Het is ook belangrijk om de juiste batterijen te gebruiken voor je babyfoon. Sommige babyfoons werken op oplaadbare batterijen, terwijl andere op wegwerpbatterijen werken. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de aanbevolen batterijen te gebruiken om de beste prestaties en levensduur van de batterij te garanderen.

Welke soort accu heeft een babyfoon?

De meeste babyfoons beschikken over een Li-on accu. Ook wel lithium accu genoemd. Deze accu’s en batterijen hebben als voordeel dat de ze plat en licht zijn in gewicht. De babyfoon blijft hierdoor compact en licht in gewicht. Daarnaast zijn deze accu’s en batterijen oplaadbaar en hebben een lange levensduur. 

De capaciteit van een batterij wordt vaak uitgedrukt in mAh wat staat voor Milliampère-uur. Dit getal drukt uit hoe lang (in uren) de batterij een bepaalde stroom (mA) kan geven (h x mA). Als er dus meer stroom van de batterij wordt gevraagd zal de batterij eerder leeg zijn. 

Hoe meer mAh de accu van een babyfoon heeft, hoe langer de babyfoon energie kan leveren. De meeste beeld babyfoons hebben een accu tussen 1000 en 4000 mAh.

Is de accu vervangbaar van een babyfoon?

De accu van een babyfoon kan bestaan uit oplaadbare batterijen zoals bij Philips AVENT SCD713. Deze kun je zelf eenvoudig vervangen door andere oplaadbare batterijen. 

Je hebt ook babyfoons met een losse accu die je kunt losklikken aan de achterkant. Deze losse accu’s zijn vaak te na te bestellen bij de fabrikant van de babyfoon. Ook bij 123accu.nl kun je veel accu’s vinden van bekende babyfoonmerken. Deze zijn vaak iets goedkoper. Kijk hier of jullie babyfoon erbij staat. 

Helaas hebben niet alle babyfoons een makkelijk vervangbare accu. Je dient dan de achterkant eraf te schroeven. Zie foto’s hieronder van de verschillende accu’s. Links zie je een beeldbabyfoon met een verstopte accu. In het midden een babyfoon met oplaadbare batterijen en rechts een babyfoon met een losse accu.    

de batterij van de babyfoon
accu babyfoon

Hoe lang duurt het voordat de accu van de babyfoon is opgeladen?

De tijd die het kost om de batterij van een babyfoon op te laden, kan variëren afhankelijk van het type babyfoon en het laadvermogen van de oplader. Over het algemeen duurt het enkele uren voordat de batterij volledig is opgeladen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de babyfoon op te laden volgens de aanbevolen oplaadtijd. Sommige babyfoons hebben een indicator die aangeeft wanneer de batterij volledig is opgeladen, terwijl andere babyfoons een lampje hebben dat aangeeft dat de babyfoon aan het opladen is.

Zorg ervoor dat je de babyfoon niet te lang op de oplader laat zitten nadat de batterij volledig is opgeladen, omdat dit de levensduur van de batterij kan verkorten.

Wat te doen als de accu van je babyfoon niet meer oplaadt?

Als de batterij van je babyfoon niet meer oplaadt, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen.

Ten eerste is het belangrijk om te controleren of de oplader goed is aangesloten op zowel de babyfoon als het stopcontact. Soms kan een losse verbinding ervoor zorgen dat de batterij niet oplaadt.

Als de oplader correct is aangesloten en de batterij nog steeds niet oplaadt, kun je proberen om de batterij en de oplader schoon te maken. Soms kunnen vuil en stof de oplaadpoorten blokkeren, waardoor de batterij niet goed kan opladen. Gebruik een zachte, droge doek om de batterij en de oplader voorzichtig schoon te vegen.

Als het schoonmaken van de batterij en de oplader niet helpt, kan het zijn dat de batterij zelf defect is of te zwak is geworden. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met de fabrikant van je babyfoon voor verdere instructies. Zij kunnen je adviseren over hoe je de batterij het beste kunt vervangen en welke stappen je moet nemen om ervoor te zorgen dat je babyfoon weer optimaal functioneert.

Gooi je babyfoon niet weg! Geef hem een tweede leven indien mogelijk. 

Welke babyfoons hebben een sterke accu? 

Zoals eerder geschreven wordt de capaciteit van de accu uitgedrukt in mAh. Hoe meer mAh de accu van een babyfoon heeft, hoe langer de babyfoon energie kan leveren. Babyfoons hebben een accu tussen 1000 en 4000 mAh. Je kunt het aantal mAh vinden in de gebruiksaanwijzing van de babyfoon. Wij hebben dit alvast voor je uitgezocht  vermeld in de omschrijving bij de beste beeld babyfoons.  

Een babyfoon met een sterke batterij is bijvoorbeeld de Qute Connection Signal. Die heeft een accu van maar liefst 4000 mAh.