fbpx

Versterk het signaal van je babyfoon met deze tips

Helaas komt het voor dat het signaal van de videobabyfoon niet sterk genoeg is. De beeldkwaliteit kan hierdoor slechter worden en het geluid valt soms weg. Vooral bij grote woningen met meerdere verdiepingen komt dit probleem vaker voor. Heel vervelend, want je wilt natuurlijk kunnen vertrouwen op een goede verbinding met de babykamer. In dit artikel geef ik tips over hoe je het signaal van de digitale beeldbabyfoon kunt versterken en het bereik kunt vergroten.

Op welke verbinding zijn deze tips van toepassing? 

In dit artikel heb ik het over de digitale beeldbabyfoon die gebruik maakt van FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum). Een babyfoon met FHSS verspringt in een breed spectrum voortdurend automatisch van kanaal en van frequentie. Deze babyfoons werken op een 2,4Ghz band. 

Tips voor het versterken signaal babyfoon:

1. Antenne omhoog zetten
2. Kies een goede plek
3. Vermijd elektrosmog 
4. Verbeter je wifi netwerk 
5. Overweeg een wifi of DECT babyfoon

1. Plaats de antenne omhoog

bereik babyfoon vergroten Als de babyfoon over een antenne beschikt, probeer deze dan helemaal omhoog te zetten. Antennes zijn ontworpen voor het ontvangen en verzenden van signalen (of radiogolven) die beïnvloed worden door verschillende zaken, zoals muren, plafonds of interferentie van andere draadloze apparaten. Mijn ervaring is dat een babyfoon met antenne een beter bereik heeft zoals de Alecto DVM 200 M. Er zijn zelfs online hacks om een antenne aan je babyfoon te solderen, mocht deze ontbreken of te kort zijn. Ik zou dit zelf niet aanraden, tenzij je zelf heel handig bent. 

2. Kies een goede plek uit 

Plaats de baby unit op minstens een meter afstand van het ledikantje van de baby. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn tussen de camera en de ouder-unit. Soms kunnen voorwerpen zoals grote meubels de signalen van de babyfoon verstoren. Probeer grote voorwerpen uit de buurt van de ouderunit en de camera te plaatsen om een duidelijker pad voor het signaal te creëren. 

Plaats de camera bovendien niet in de buurt van grote metalen voorwerpen of dikke muren, aangezien deze ook het draadloze signaal kunnen blokkeren. 

Zoek een plaats uit waar de camera op een hoger niveau staat, zoals een boekenplank of een hoog dressoir.

3. Vermijd elektrosmog 

Videobabyfoons werken met een digitale transmissie zoals FHSS. Deze babyfoons werken op een 2,4Ghz band waarop ook allerlei wifi apparatuur wordt verbonden. Andere elektronische apparaten in huis kunnen dit draadloze signaal van de babyfoon verstoren. Dit kunnen bijvoorbeeld laptops, magnetrons, tablets, smartphones, smart-tv’s, gameconsoles, etc. zijn. Om dit te verminderen is het aan te raden de babyfoon op minimaal één meter afstand te houden van elektronische apparaten.

Probeer ook het aantal apparaten dat op het WiFi-thuisnetwerk is aangesloten te verminderen wanneer je de beeldbabyfoon gebruikt. Je kunt dit doen door elk apparaat dat je op dat moment niet gebruikt, uit te schakelen of los te koppelen. Hierdoor wordt wat bandbreedte vrijgemaakt en worden de prestaties van het WiFi-thuisnetwerk en de babyfoon verbeterd.

4. Upgrade je WiFi-thuisnetwerk

Hoewel het geen wifi babyfoon is, is een sterk draadloos signaal belangrijk voor de beeldkwaliteit van de babyfoon. Als jouw wifi betere dagen heeft gekend, is het misschien tijd voor een upgrade. Investeer in een krachtigere router of overweeg een Wi-Fi versterker om het signaal door het hele huis te versterken. Dit verbetert ook de verbinding tussen de babyfoon en andere apparaten op het draadloze netwerk. 

Ook voor grotere huizen of huizen met dikke muren, kan een extra Wi-Fi-versterker het bereik van je babyfoon helpen vergroten. Deze extenders pikken signalen op van de router en zenden deze opnieuw uit, waardoor een groter dekkingsgebied ontstaat.

5. Overweeg een Wi-Fi of DECT babyfoon 

Hebben bovenstaande tips niets geholpen? Overweeg een wifi- babyfoon of een DECT babyfoon. Wi-Fi-babyfoons gebruiken het draadloze thuisnetwerk om video en geluid te verzenden Er is er geen speciaal signaal nodig is zoals bij een digitale babyfoon. Daarnaast heb je wereldwijk bereik via de smartphone of tablet. 

DECT babyfoon zijn 100% storingsvrij en hebben een zeer zuivere geluidskwaliteit. DECT babyfoons worden niet onderbroken door andere draadloze netwerken. In tegenstelling tot FHSS-babyfoons, die de 2,4 GHz-frequentie gebruiken, gebruiken DECT-babyfoons de 1,9 GHz-frequentie. DECT babyfoons beschikken echter niet over beeld.