fbpx

Stralingsvrije babyfoon: welke soort verbinding is veilig en stalingsarm?

Niets is zo fijn als om jullie baby onbezorgd in zijn bedje te kunnen bewonderen met de nieuwste, snelste en betrouwbaarste babyfoon. Denk aan de video camera, de terugspreekfunctie en de storingsvrije verbinding. Maar zijn al die extra’s wel zo goed voor de baby? Hoe zit het met de aanwezigheid van straling op de babyfoon? In dit artikel gaan we verder in op de soort straling van een babyfoon en bespreken we een aantal stralingsarme babyfoons. Volledig stralingsvrije babyfoons bestaan niet. We spreken eigenlijk van stralingsarme babyfoons.

Welke straling heeft een babyfoon?

Straling is energie die zich verplaatst door de ruimte of door materialen zonder dat er sprake is van direct contact. Wanneer deze energie uitgezonden wordt onder de vorm van golven spreekt men van elektromagnetische straling. Straling is van nature aanwezig maar we worden blootgesteld aan veel hogere niveaus afkomstig van door de mens gemaakte stralingsbronnen zoals mobiele telefoons, magnetron en babyfoons.

Wat is de toegestane hoeveelheid straling bij babyfoons?

De veiligheidsnorm van straling van mobiele apparaten zoals een babyfoon wordt bepaald door Het Nederlands Antenne bureau in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij het opstellen van deze norm is er rekening gehouden met kwetsbare groepen als kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken. Fabrikanten moeten zich aan deze norm houden en zijn strafbaar als deze wordt overschreden. Dit geldt zeker ook voor de fabrikanten van babyfoons. Er blijven echter vragen van ouders over de schadelijkheid van straling. Is de norm niet te laag opgesteld voor kleine baby’s?  

Ben jij hierover ongerust? Ga dan voor safe en kies dan een stralingsarme babyfoon.

Welke babyfoon is stralingsvrij?

stralingsvrije babyfoon
Analoge babyfoon

Om hier antwoord op te geven moet je eerst weten welke verbindingen er bestaan tussen de ouder- en babyunit. Je hebt ze vast al voorbij zien komen; Analoog, DECT, DECT-ECO, Digitale transmissie en WiFi.

Om het even simpel te houden; De analoge babyfoon geeft de minste straling. Een analoge babyfoon verstuurt met de babyunit het geluidssignaal (uit de babykamer) via elektromagnetische golven naar de ouderunit. Dezelfde soort verbinding als bijvoorbeeld de radio of de walky talkys. Analoge babyfoons gebruiken de 49 MHz-frequentieband, wat ook betekent dat ze alleen geluid kunnen verzenden en geen video.

DECT, Digitale transmissie en WiFi geven daarentegen iets meer straling. Digitale babyfoons werken op frequenties van 1,89 GHz tot 2,4 GHz. De meeste moderne babyfoons met camera werken met deze digitale transmissie.

Hoe kun je jullie kindje beschermen tegen straling van de babyfoon?

Er zijn twee belangrijke factoren die de risico’s kunnen verminderen die worden veroorzaakt door het hoge stralingsniveau van babyfoons:

 • Plaats de babyfoon op een veilige afstand van het bed van je baby
 • Overweeg een stralingsvrije babyfoon of een babyfoon met ECO-modus

Veilige afstand babyfoon vanaf het bedje

Het wordt aanbevolen een draadloze babyfoon op minimaal 1,5 tot 2 meter afstand van het ledikant of wiegje te plaatsen. Lees hierover ook ons artikel over de beste plaats om je babyfoon te installeren.

Overweeg een stralingsvrije babyfoon

Als je je zorgen maakt over straling overweeg dan om een stralingsvrije babyfoon. Stralingsarme babyfoons zijn in 2 groepen te verdelen:

 1. Analoge babyfoons (minste straling)
 2. Digitale babyfoons met VOX-functie of ECO-modus 

1. Analoge stralingsvrije babyfoon

Babyfoons met de minste straling zijn de analoge babyfoons. Een zeer veilige keuze! Analoge babyfoons zijn ook vaak uit te breiden met extra units. Bedenk wel dat een analoge babyfoon ook een aantal nadelen heeft:

 • Alleen geluid aanwezig (geen beeld)
 • Kans op ruis of storing. Zoals bijvoorbeeld het horen huilen van de baby van de boven- en/of onderburen. Daarnaast geven andere huishoudelijke apparaten ook storing op de lijn. Denk aan de magnetron. Hoe meer kanalen de babyfoon heeft, hoe sneller je een storingsvrij kanaal vindt.
 • Soms minder extra’s zoals een terugspreekfunctie of een slaapliedjes.

Wij hebben een overzicht gemaakt van de beste analoge babyfoons van dit moment. 

1. Alecto DBX- 80 stralingsarme babyfoon

stralingsvrije babyfoonDe Alecto DBX -80 babyfoons zijn een kei in lange afstanden. De analoge babyfoons overbruggen tot wel 3 kilometer. De Alecto DBX-80 is bijzonder makkelijk te bedienen door de eenvoudige menustructuur en de heldere display.

Daarnaast biedt de analoge babyfoon nog handige extra’s. Het opvallendst is de ingebouwde zaklamp. In de praktijk handiger dan je misschien zou denken. De Alecto DBX-80 is ook uitermate geschikt als er meerdere kindjes in huis zijn, want de babyfoon is uit te breiden met meerdere extra units. Het geluid komt dan binnen op een ouderunit. Deze babyfoon beschikt ook over een VOX-functie. Dit is een geluidsactivering waardoor de babyfoon alleen aanspringt bij geluid. Je bent dus niet continu aan het zenden. Handig, hierdoor bespaart de ouderunit batterij en gebruik je de babyfoon tot 35 uur lang.

De babyunit van de Alecto DBX-80 kun je direct in het stopcontact pluggen. Er is dus geen voorziening voor de batterij. Je hebt dus altijd netstroom nodig! Niet geschikt voor camperen dus. Maar op de camping hoor je vrijwel alles, dus een babyfoon is overbodig. de ouderunit werkt wel op batterijen. 

  3 km bereik door PMR
  35 uur draadloos
  Extra’s als ECO modus, zaklamp en riemclip.
 Uitbreidbaar 

  Geen camera
Soms wat storing
  Geen slaapliedjes, nachtlampje, terugspreekfunctie 
  Babyunit werkt alleen op netstroom

2. Yapa electronics stralingsarme babyfoon 

stralingsvrije babyfoon YAPAMet deze portable babyfoon kun je altijd in de gaten houden of je baby wel rustig slaapt. Of je nu thuis bent of op visite, dit is de beste babyfoon voor op reis. Door het zeer compacte formaat past deze baby monitor in nagenoeg elke luiertas, zodat je met een gerust hart op stap kunt gaan. Een zeer fijne bijkomstigheid is dat de babyunit van deze babyfoon op batterijen werkt! Zo ben je niet afhankelijk van stroom. Handig voor als je bijvoorbeeld ergens bent waar geen stroom is zoals op de camping. Nadeel is dan wel eer dat als de batterijen leeg zijn, je de babyfoon niet aan het netstroom kan aansluiten. De babyfoon ontvangt goede reviews van gebruikers, lees ze hier. Het bereik van deze babyfoon is 100 meter. 

Zowel de ouderunit als de babyunit werken op AAA-batterijen (2×3) . Deze babyfoon heeft een analoge verbinding, waardoor er soms wat storing op de lijn is. De babyfoon werkt op batterijen, maar mensen klagen dat de batterijen snel op zijn. Oplaadbare batterijen zijn ook prima te gebruiken. 

  100 meter bereik
  Beide units werken op batterijen 
  Extra’s als ECO modus, riemclip, terugpsreekfunctie

  Geen camera
 Niet uitbreidbaar
  Geen slaapliedjes, nachtlampje
  Soms wat storing 
  Batterijen gaan snel leeg, niet op netstroom   

Yapa Electronics® Babyfoon Pro

Waar te koop?

bol.com (€34,95)
Laatst bijgewerkt: 20 juni 2024 – 00:01

3. Babymoov Simple Care storingsvrije babyfoon 

Babymoov simply careMet deze Belgische Simply Care babyfoon zonder camera van Babymoov kan je de babykamer stralingsvrij in de gaten houden zonder je de slaap van je baby hoeft te verstoren. De eenvoud van de Simply Care babyfoon is ideaal voor alle ouders die van eenvoud houden. De babyfoon heeft een analoge verbinding met een bereik van ongeveer 300 meter. 

De babyfoon beschikt over gebruiksgemak, 2 ontvangstkanalen, 2 alarmen (audio en visueel) en een energiebesparende modus. Het bereik van deze babyfoon 300 meter. In huis is dit ongeveer 50-100 meter. Deze analoge babyfoon heeft een instelbaar volume, VOX-functie en werkt op netstroom én op batterijen. Dus als de batterijen leeg zijn, kun je overschakelen op netstroom. 

   300 meter bereik
  Beide units werken op batterijen, maar ook op netstroom
  Extra’s als ECO modus

  Geen camera
 Niet uitbreidbaar
  Geen slaapliedjes, nachtlampje, terugspreekfunctie
  Soms wat storing

Babymoov Simply Care

Waar te koop?

bol.com (€38,54)
amazon.nl (€36,79)
Laatst bijgewerkt: 20 juni 2024 – 00:02

2. Digitale babyfoons met VOX-functie / ECO modus

Het goede nieuws is dat je met de nieuwste digitale babyfoons kan schakelen van laagfrequente audio naar hoogfrequente video. Je kunt zo zelf bepalen wanneer en hoelang je kiest voor videobeeld en wanneer je overgaat op alleen geluid (als ze lekker slapen). Dit wordt ook wel de VOX of ECO-functie genoemd. 

VOX staat voor Voice Activated Transmission. Bij een ingeschakelde VOX functie of ECO-modus gaat de babyfoon pas zenden zodra de baby geluid maakt. Zonder deze VOX functie staat de verbinding voortdurend open. Bij een babyfoon met camera heb je dan bijvoorbeeld altijd het beeld en geluid aanstaan. Wellicht fijn denk je nu, maar als jullie kindje rustig slaapt dan is dit in principe niet nodig. 

Met een VOX functie springt de babyfoon pas aan als er ook daadwerkelijk geluid wordt waargenomen. Zo bespaar je veel energie en zal de accu minder snel leeglopen. Daarnaast is er minder straling aanwezig in de VOX-modus.

Grote voordeel van een digitale babyfoon is dat deze veel minder storing geeft dan een analoge babyfoon. Een digitale babyfoon kan ook beeld overbrengen. Het geluid is zuiver te noemen en de verbinding is veilig.   

Maak je ook niet te veel zorgen als de ECO-modus een keer niet aanstaat. Er zijn geen grote gevolgen of bewezen schadelijke effecten. De babyfoons zenden nog steeds een heel stuk minder straling uit dan bijvoorbeeld mobiele telefoons volgens het ICNIRP

Wifi babyfoons geven altijd straling omdat het wifi-netwerk altijd aan moet staan in de babykamer om verbinding te kunnen maken. 

1.  Alecto DBX-85 ECO – Full Eco DECT babyfoon

Alecto DBX -85 ECODe DBX-85 behoort tot de ECO-reeks. Dat betekent dat het stralingsniveau van de babyfoon laag is. En dat je hem daardoor lang kan gebruiken zonder dat hij opgeladen hoeft te worden. De gebruiksduur (obv 80% standby- / 20% ontvangstijd) is wel tot 24 uur. Zo kom je met gemak de avond en nacht door zonder opladen terwijl je wel de zekerheid hebt dat je baby lekker slaapt. Als de batterij toch leeg begint te raken krijg je een geluidssignaal. Als dat gaat heb je nog meer dan genoeg tijd om hem in het laadstation te plaatsen.

Omdat het een DECT-babyfoon is geeft deze babyfoon een heel erg helder en storingsvrij geluid, tot over een afstand van 50 meter. Je kan de verbinding met de kinderkamer de hele tijd open houden door de gevoeligheid heel hoog te zetten (meeste straling). Of je besluit om alleen mee te luisteren als je kindje huilt (minste straling). Die keuze is helemaal aan jou. In alle gevallen is het zo dat je terug kan praten via de ouderunit. Zo stel je jouw kleintje gerust als dat nodig is.

  50 meter bereik
  Beide units werken op batterijen, maar ook op netstroom
Zuiver geluid en storingsvrij
  Extra’s als ECO modus, terugspreekfunctie, nachtlampje, thermometer 

  Geen camera
 Niet uitbreidbaar
  Geen slaapliedje

2. Philips Avent SCD 713 met Smart Eco modus 

stralingsarme babyfoon Totaal zijn 4 babyfoons van Philips Avent als beste uit de test gekomen met een 7,8. Deze 4 babyfoons zijn bijna zo goed als gelijk aan elkaar, maar verschillen in wat extra functies en prijs. Alle uitvoeringen beschikken over een eco modus, een terugspreekfunctie, thermometer en een nachtlampje. De DECT verbinding zorgt ervoor dat de babyfoons 100% storingsvrij zijn. De Smart Eco is een standaardfunctie op deze babyfoon. Met deze functie wordt het DECT-signaal van de babyunit automatisch beperkt om energie en automatisch straling te besparen. Je kunt ook de Eco Max-modus activeren om nog meer energie te besparen. In deze modus wordt het DECT-signaal van de babyunit naar de ouderunit uitgeschakeld zolang de baby geen geluid maakt.

Het verschil tussen alle Philips babyfoons zit vooral in het wel of niet hebben van een laadstation, de nachtmodus en de kleur van de babyfoon. Lees hier meer over de verschillen de test van de Consumentenbond.

De beste babyfoon van de 4 vinden wij de SCD 713. Deze babyfoon heeft fijn een nachtmodus. Ontvangt al veel goede beoordelingen van ouders. De 721/26 is hetzelfde overigens, alleen is de kleur lichtblauw.

Storingsvrij en kraakhelder geluid door DECT en veilige verbinding
Beste uit de test Consumentenbond
Extra’s als een terugspreekfunctie, ECO-SMART functie, slaapliedjes, nachtlampje
Baby-unit werkt ook op batterijen

Geen camera
Niet uitbreidbaar
Prijzig

3. Alecto DVM 200M babyfoon met camera 

Alecto DVM-200 Babyfoon

Echt 100% stralingsvrij is deze babyfoon niet, maar de Alecto DVM 200M babyfoon beschikt wel over een ECO-modus (VOX). De vox functie van deze babyfoon beschikt over 5 niveaus. Bij niveau 1 heeft de babyfoon een lage gevoeligheid en met de baby hard huilen voordat de babyfoon inschakelt. Bij niveau 4 schakelt de babyfoon al in bij zachte geluidjes van de baby. Bijna alle babyfoons uit onze top 10 beschikken over een VOX-functie. De Alecto heeft de meest instelbare niveau’s voor de VOX-modus.  

Groot pluspunt van deze babyfoon met camera is dat hij op afstand te draaien is en een groot scherm heeft van maar liefst 11 cm. De babyfoon is dan wel iets duurder, maar biedt een goede prijs/kwaliteit verhouding. Andere functionaliteiten van de Alecto DVM 200 zijn onder andere de terugspreekfunctie, de thermometer, nachtzicht en slaapliedjes. Opgemerkt moet worden dat als er meerdere camera’s worden aangesloten de babyfoon niet meer in de ECO-modus ingeschakeld kan worden. 

Op afstand bestuurbare camera
  4,3 inch beeldscherm
Uitbreidbaar en veilige verbinding 
Splitscreen bij meerdere camera’s
Fijne extra’s als een terugspreekfunctie, vox-functie, infrarood voor de nacht, slaapliedjes
Iets prijzig
Beperkte accuduur /werkt niet op batterijen
Geen mogelijkheid tot video en foto.

 • Welke babyfoon is stralingsvrij?

  De analoge babyfoon beschikt over de minste straling. Je kunt ook kiezen voor een digitale babyfoon met een ECO-modus. Hiermee gaat de babyfoon pas zenden zodra de baby geluid maakt.

 • Is de straling van de babyfoon schadelijk?

  Fabrikanten van babyfoons moeten zich houden aan de stralingsnorm. Er blijven echter vragen over de schadelijkheid van straling. Is de norm niet te laag opgesteld voor kleine baby's? Ben jij ongerust hierover? Ga dan voor safe en kies een stralingsarme babyfoon.