fbpx

Je baby laten slapen in een donkere kamer, wel of niet?

Het is voor je baby fijn om in een rustige omgeving te slapen zonder prikkels die hem of haar wakker houden. Denk aan harde geluiden en fel daglicht. Een donkere kamer met verduisterende gordijnen kunnen deze prikkels deels wegnemen, maar is dit wel goed voor het slaapritme van je baby? Houd je de gordijnen tijdens de slaapjes overdag dicht of open? We nemen de belangrijkste feitjes over het slapen in het donker met je door en geven tips voor verduisterende gordijnen. 

Gordijnen dicht overdag in de babykamer? 

Tot ongeveer 3 maanden maakt het niet uit of de gordijnen overdag open of dicht zijn in de babykamer. De slaapjes zullen er niet door worden beïnvloed. Vanaf 3 maanden is het wel aan te raden om tijdens het middagdutje de gordijnen dicht te doen. Je kindje maakt namelijk vanaf nu het slaaphormoon melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt en makkelijker in slaap valt, ook als je tussendoor wakker wordt.

Ochtendutjes met gordijnen open 
Het wordt door slaapexperts aangeraden om bij de ochtendutjes de gordijnen wel open te houden in de babykamer. Te lange ochtendslaapjes kunnen namelijk het slaapritme in de war schoppen. Wist je dat een ochtendslaapje het beste buiten gehouden kan worden? Tijdens een wandeling in het park bijvoorbeeld. Buitenlucht en daglicht hebben een positieve invloed op het slaapritme van je baby.

Gordijnen babykamer verduisterend of niet? 

Nu we weten dat het goed is om de baby tijdens het middagdutje in een donkere kamer te laten slapen is het fijn om verduisterende gordijnen te hebben. Zeker als de babykamer op de zonkant van het huis ligt. Zo creëer je een fijne slaapomgeving voor je kindje. Zodra ze wat ouder worden is het ook handig om de slaapkamer donker te kunnen maken. Je kindje valt s’avonds sneller in slaap als de kamer donker is en slaapt wellicht wat langer uit in de ochtend.

Welke verduisterende gordijnen op de babykamer ?

Een verduisterend gordijn op de babykamer hoeft niet persé donker van kleur te zijn. Ook gordijnen in rustgevende pastelkleuren kunnen verduisterend worden gemaakt. Er zijn verschillende type gordijnen verkrijgbaar met een verduisterend effect. Niet alle verduisterende gordijnen geven 100% verduistering. We nemen ze even met je door: 

Black-out gordijnen 

Black-out gordijnen hebben een 100% verduisterende coating waarbij geen enkel straaltje licht wordt doorgelaten. Ze voelen wat stugger, bewegen stijf en wegen ook zwaarder. De achterkant van het gordijn is vaak wit van kleur. Black-out gordijnen laat je op maat maken waarbij jezelf de voorkant van het kantoenen gordijn kiest. 

Gevoerde gordijnen 

Heb je iets meer te besteden dan kun je ook kiezen voor gevoerde gordijnen. Bij dit type gordijn wordt de 100% verduisterende voering aan de achterkant verwerkt. Je hebt dus een 2e laag stof achter het gordijn. Deze laag stof bestaat uit een coating die zonlicht, koude en geluid tegenhoudt. Vaak wordt gekozen voor een voering in dezelfde kleur als het gordijn (meer dat hoeft niet). Gevoerde gordijnen vallen net iets mooier dan black-out gordijnen en de naden zijn mooier weggewerkt. 

Polyester gordijnen babykamer (meest gekozen)

Liever toch nog een beetje licht in de duisternis? Een verduisterend gordijn van polyester is ook prima en praktisch voor de babykamer. Door de weving is de stof half verduisterend en houdt voor 80% het licht tegen. Je kunt deze gordijnen kant-en-klaar kopen of op maat laten maken. De stof is betaalbaar, kleurvast en te wassen op 30 graden. Ideaal voor de kinderkamer dus. 

 

Denk er dus goed over na wat jij belangrijk vindt bij het kiezen van de gordijnen. Daarnaast de tip om de verduisterende gordijnen goed te laten aansluiten op het plafond, vloer en zijkant raam om zo lichtstrepen te voorkomen. Gordijnen die niet tot aan de vloer komen, laten nog veel licht door. 

Onze Top 3 verduisterende gordijnen babykamer: 

Verduisterende gordijnen kun je kant en klaar kopen. Je moet dan wel beetje handig zijn met de naaimachine om ze zelf op maat te maken. HEMA heeft mooie en betaalbare verduisterende gordijnen op maat. 

1. Black Out Gordijn Amsterdam verduisterend 

Dit 100% katoenen gordijn heeft een verduisterende coating. De coating verduistert 100% (de stiknaden laten wel iets licht door). Ze voelen door de coating iets stug en vallen een beetje stijf. Dit gordijn is verkrijgbaar in leuke lichte kleurtjes voor de babykamer: lichtroze, lichtgroen, lichtgrijs en wit. Maar ook stoere kleuren zoals legergroen, aqua, donkergrijs en zwart. Je kunt de gordijnen eventueel zelf wassen, maar zorg voor voldoende ruimte in de wasmachine. De gordijnen kunnen ook iets krimpen. 

verduisterende gordijnen babykamer

Waar te koop?

hema.nl (€14,25)
Laatst bijgewerkt: 19 juni 2024 – 18:01
donkere kamer baby

Waar te koop?

hema.nl (€14,25)
Laatst bijgewerkt: 19 juni 2024 – 18:01

2. Gordijn Leeuwarden halfverduisterend

Populair is het gordijn Leeuwarden. Dit halfverduisterende gordijnen van polyester heeft een heel lichtglanzend effect. Door de driedubbele weving is het gordijn voor 80% verduisterend. Deze gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende lichte kleuren zoals roze, blauw en groen. De donkere kleuren zoals grijs en donker groen hebben een meer verduisterend effect. De prijs van deze gordijnen ligt een stuk lager. Je deze gordijnen zelf wassen in de wasmachine op 30 graden. De stof krimp niet.

3. Verduisterend rolgordijn 

Met een rolgordijn bepaal je zelf hoeveel licht je toelaat in de kinderkamer. Door middel van een oprolsysteem en het koord aan de zijkant is een rolgordijn makkelijk op te rollen tot de voor jou gewenste hoogte. Kijk alleen wel uit met koorden in de kinderkamer! De verduisterende laten geen enkele zonnestraal door en zijn dus ideaal voor een slaapkamer. Bovendien staat een verduisterend rolgordijn met een vrolijke kleur ook heel leuk in een kinderkamer. 

 

Creëer jullie eigen slaapritueel

Iedere baby is anders en elke ouder heeft zijn eigen rituelen voor het slapen gaan. Het is voor een baby heel fijn om jullie ritueel en vaste patroon aan te houden. Een baby houdt namelijk van regelmaat. Een ritueel voor het slapen gaan kan bijvoorbeeld bestaan uit; het geven van schone luier, daarna slaapzakje aandoen, nog een voeding geven, gordijntjes dichtdoen en als laatste een vast slaapmuziekje afspelen. Je hebt ook speciale white-noise geluiden waar baby’s lekker van wegdommelen. Probeer het middagslaapje zoveel mogelijk in het ledikantje te doen. Zo rust je kindje het beste uit. En vind je kindje het spannend in het donker? Een klein nachtlampje kan wellicht helpen.