fbpx

Soort babyfoon

Welke soorten babyfoons bestaan er?

Zoals je wellicht al gemerkt hebt; er zijn tal van soorten babyfoons verkrijgbaar. Maar welk soort babyfoon past nou het beste bij jullie (toekomstige) gezin? De keuze van de babyfoon hangt vooral af van jullie wensen en eisen. Hieronder bespreken we de soorten babyfoons. Belangrijk is dat je ook kijkt naar de de soort verbinding van de babyfoon, maar daar later meer over.  

Soorten babyfoons:

Eenvoudige babyfoon met geluid

Alecto Digitale babyfoon DBX-88 ECO

Kies je voor eenvoud dan val je in de categorie babyfoon met alleen geluid en eventueel met extra mogelijkheden als een thermometer, slaapliedjes en terugspreekfuncties. En ‘alleen’ geluid moet je niet zien als een nadeel. Er zitten namelijk heel veel voordelen aan babyfoons met alleen geluid. En lang niet alle nieuwe snufjes zijn altijd even noodzakelijk.

Voordelen van een babyfoon met alleen geluid

 • De prijs is ten opzichte van de uitgebreidere versies een stuk goedkoper
 • Het bereik is groter dan babyfoons met camera.
 • De keuze voor een stralingsarme babyfoon. Ook wel analoge babyfoons genoemd. Opmerking hierbij is dat sommige analoge babyfoons gevoelig zijn voor storing.
 • De keuze voor storingsvrij, ook wel DECT- babyfoons genoemd. DECT-babyfoons kunnen echter wel straling veroorzaken (toegestane norm).

Het nadeel is dat de camera ontbreekt en je af en toe live om het hoekje moet kijken.
Wat overigens door vele niet als nadeel gezien wordt. Zeker niet naarmate de baby wat ouder wordt.Wat is de beste babyfoon zonder camera? Bekijk hier onze top 10 beste babyfoon met alleen geluid.

zwarte Luvion babyfoonBabyfoon met camera

Deze soort babyfoon groeit in populariteit. Voor veel ouders geeft een babyfoon met camera meer rust en gemak. Met de camera weet je namelijk precies wat er in de babykamer gebeurt. Zelfs s’nachts is de baby door middel van LED-lampjes en infrarood te zien op het beeldscherm. Veel babyfoons met camera’s zijn uit te breiden met extra’s als een nachtlampje en slaapliedjes. Er zijn 3 type babyfoons met camera  te weten;

1. Babyfoon met camera en ouderunit
2.
 Smartphone babyfoons
3.
Een combinatie van 1 & 2; de dual mode babyfoon.

We bespreken ze hieronder:

1. Babyfoon met camera en ouderunit

Er zijn verschillende soorten babyfoons met beeld in de markt. De meest gangbare babyfoon is momenteel de babyfoon met camera bestaande uit een ouderunit (het beeldscherm) en de camera als babyunit.

In vergelijking met de eenvoudige babyfoons is de beeldbabyfoon twee maal zo duur en heeft het minder groot bereik. Daarnaast worden veel ouders teleurgesteld in de beeldkwaliteit. Deze is namelijk niet zo helder als dat je gewend bent van bijvoorbeeld de televisie.

Eigenschappen van de babyfoon met camera:

 • Naast dat je je kindje kunt horen, is je baby dus ook te zien
 • Stabiele en storingsvrije verbinding
 • Mogelijkheid tot filmopname (niet bij alle)
 • In aanschaf duurder dan een eenvoudige babyfoon
 • Beeldkwaliteit is goed, echter niet zoals een 4K televisie. 

Opzoek naar de beste babyfoon met camera? Bekijk hier de beste babyfoons met camera.

slimme babyfoon2. Wifi babyfoons 

Waar tegenwoordig steeds meer gebruik van wordt gemaakt, zijn de babyfoons die gekoppeld dienen te worden aan de smartphone/tablet, ook wel de wifi babyfoons genaamd, internetbabyfoons of smartphone babyfoons. De smartphone/tablet fungeert dan als de ouderunit. Er wordt geen aparte ouder unit meegeleverd.

Eigenschappen smartphone babyfoon 

 • De smartphone is dus de ouderunit, dus deze hoef je niet meer aan te schaffen en dit zou iets moeten schelen in de kosten.
 • Afhankelijk van de soort internetverbinding, is je bereik onbeperkt. 
 • Handige extra’s als een terugspreekfunctie, slaapliedjes, thermometer. 
 • Batterij smartphone snel leeg
 • Altijd internetverbinding nodig 

Waar je op moet letten met de smartphones babyfoon is de kwaliteit van de internetverbinding. Valt de verbinding geregeld weg dan valt ook de babyfoon uit. Daarnaast wordt er gewaarschuwd voor hackers. Hackers zijn vrij simpel buiten de deur te houden.

De beste wifi babyfoons hebben we in dit artikel op een rijtje gezet: De beste slimme babyfoon.

slimme babyfoon3. Babyfoon gecombineerd met wifi (dual mode babyfoon)

Een handige extra bij de babyfoon met camera is dat bij sommige babyfoons de smartphone gekoppeld kan worden aan de camera, de zogenaamde babyfoon met dual mode. Zijn jullie van huis? Dan kunnen jullie meekijken. De oppas via de babymonitor en jullie via de smartphone. Met een dual mode babyfoon houd je jouw kind zowel thuis als waar ook ter wereld in de gaten. De smartphone heeft dus alleen een ‘kijkfunctie’.

Eigenschappen gecombineerde babyfoon

 • De baby is tegelijk te bewonderen op zowel de smartphone als op de babymonitor. 
 • Storingsvrije digitale verbinding waardoor je baby altijd te zien is.
 • Wereldwijd bereik met wi-fi
 • De installatie vergt wat meer tijd en uitleg
 • Geen internet? Dan kan er geen gebruik worden gemaakt van de App

Bekijk de 3 beste babyfoon met app hier. 

Meer weten over de verschillende soorten verbindingen die er zijn? Lees hier het complete artikel.