fbpx

Waar veilig de camera van de babyfoon plaatsen?

Babyfoons, met name de babyfoons met camera, zijn super handig om een oogje in het zeil te kunnen houden. Terwijl je baby een dutje doet kun zelf wat dingen in huis doen zonder continu naar de babykamer te moeten sluipen.

Net zoals met alle andere babyspulletjes moet je ook met een babyfoon voorzichtig zijn met waar en hoe je de babyfoon gebruikt.

De beste babyfoons op onze lijst gebruiken een baby-unit, meestal met een camera  en een ouder-unit of een smartphone om de video te bekijken. Het is de babyunit waar je extra voorzichtig mee moet zijn. De babyunit staat namelijk in de meeste gevallen in de babykamer.

Bij het plaatsen van de camera van de babyfoon zijn er 2 dingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Veiligheid
 2. Juiste kijkhoek

1. Veiligheid bij het plaatsen van de camera van de babyfoon

In bijna alle gevallen is de camera van de babyfoon voorzien van een stroomkabel. Volg altijd de veiligheidsvoorschriften op van de babyfoon om letsel (wurging) door kabels van de babyfoon te voorkomen:

 • Zorg dat de camera en adapter minimaal 1 meter buiten het bereik zijn van de baby en/of kinderen. OOK wanneer de baby nog niet mobiel is.
 • Plaats de camera van de babyfoon NOOIT in de wieg of het bedje
 • Zorg dat adaptersnoeren veilig zijn weggewerkt. Bundel te lange draden met tape of draadbinders.
 • Gebruik nooit verlengsnoeren met de camera-adapters in verband met brandgevaar. Gebruik altijd de meegeleverde adapters van de babyfoon.

waar plaatsen camera babyfoon

2. Locatie van de camera babyfoon: de juiste kijkhoek

Een ander belangrijk punt bij het plaatsen van de babyfoon camera is de kijkhoek van de camera. Als ouder wil je een zo goed mogelijk en helder zicht op het ledikantje van de baby.

De kijkhoek van de babyfoon is afhankelijk van de babyfoon die jullie hebben aangeschaft. De meeste babyfoons met camera hebben een kijkhoek van 90 graden. Sommige babyfoons worden ook geleverd met een op afstand draaibare camera en zoomoptie. Zo kun je de kijkhoek verplaatsen.

Op welke plek in de babykamer plaats je de camera van de babyfoon?

Uit onze ervaring zijn de beste plaatsen om de camera van een ​​babyfoon te plaatsen:

 • Aan de muur:

Aan de muur in een hoek tegen het plafond aan. Het geeft de camera een brede dekking (kijkhoek) van de baby slaapkamer en is hoog genoeg om buiten bereik te zijn. Zorg ervoor dat je ook de stroomkabel aan de muur vastklikt! Aan de muur is meestal de beste plaats voor babyfoons die een pan/tilt camera hebben met een zoomfunctie.

 • Hoog op een plank

Hoog op een plank geplaatst: als wandmontage geen optie is in de slaapkamer van de baby gebruik dan een lange plank of een kledingkast. Plaats eventueel wat plankjes onder de camera om een betere kijkhoek te creëren. Dit is de beste plek voor babyfoons waarvan de camera niet op afstand te besturen is. Zo kun je de camera eenvoudig verplaatsen wanneer dat nodig is.

 • Camera Bracket met tripod

Luvion is zo slim geweest om een camera bracket te ontwikkelen. Deze bracket kan worden gebruikt om de camera van de Essential modellen eenvoudiger te plaatsen of bijvoorbeeld op te hangen zonder dat je hiervoor hoeft te boren. Hiervoor wordt bij dit bracket een flexibele tripod meegeleverd die aan de bracket geschroefd kan worden. Deze tripod kan worden gebruikt om de camera hoger op bijvoorbeeld een kastje te plaatsen om zo een betere kijkhoek te creëren. Ook kan de tripod door zijn volledig flexibele poten worden gebruikt om ergens omheen, bijvoorbeeld een lamp of buis, te klemmen. De Luvion Bracket is te koop bij Bol.com

camera babyfoon plaatsen
Luvion bracket met tripod
 • Camera plaatsen met babyfoon standaard 

Een babyfoon houder met zwanenhals is ook een optie voor voor het vast maken van de babyunit. Bedenk wel dat je te maken heb met camera’s waar ook een snoer aanzit. Je hebt dus niet heel veel lengte vanaf een stopcontact. Bekijk de houders bij Bol.com.

camera plaatsen babyfoonTip: houd er rekening mee dat naarmate jullie kindje groeit, de veiligheidsafstand en de locatie van de videomonitor kunnen veranderen. Kies een plaats in de slaapkamer die voor enige flexibiliteit zorgt als je de camera later wilt verplaatsen.

Hoe de camera van de babyfoon aan je muur bevestigen?

De meeste babyfoons in onze babyfoon met camera top 10 worden geleverd met de benodigde onderdelen voor wandmontage. Zo niet, dan kun je in de gebruiksaanwijzing vaak lezen welke schroeven gebruikt dienen te worden.

Er zijn 5 stappen om een ​​babyfoon aan de muur te bevestigen:

 1. Test de kijkhoek en het geluid: vraag iemand om de babyfoon in de hand te houden waar je de camera aan de muur wilt monteren. Zorg ervoor dat jullie baby vanaf die locatie goed te zien en te horen is.
 2. Markeer de plaatsing van de schroeven en boor de nodige gaten in uw muur: in een hoek dicht bij het plafond is meestal het beste.
 3. Schroef de voet van de babyfoon aan de muur: gebruik de voet die door de fabrikant in de doos is meegeleverd.
 4. Bevestig de camera van de babyfoon aan de basis: dit is meestal slechts een klik- mechanisme.

ophangbeugel babyfoon

Plaatsing van de camera babyfoon: verschillen voor pasgeborenen en peuters

Een laatste punt om in gedachten te houden als je de camera van de babyfoon gaat plaatsen, is de leeftijd van jullie kind en hoe de slaapkamer het meest gebruikt wordt. Denk aan slapen en/of spelen met vriendjes.

Als je baby namelijk eenmaal in zijn bed kan zitten en staan, is een iets lagere hoek het beste, zodat je beter kunt zien of hij of zij wakker is. Dit is ook het beste als je kindje alleen in zijn of haar slaapkamer speelt en je een oogje in het zeil wilt houden.