fbpx

Welke verbinding babyfoon?

Welke verbinding babyfoon?

Bij het aanschaffen van de babyfoon heb te maken met verschillende verbindingen. De soort verbinding is helemaal afhankelijk van jullie wensen. Het beste is voor de één stralingsvrij en voor de ander is dat storingsvrij met camera. Wij hebben daarom de verschillende soorten babyfoon verbindingen met zowel positieve als negatieve eigenschappen op een rijtje gezet. Hopelijk wordt de keuze voor een babyfoon zo wat gemakkelijker. Wil je eerst weten welke soorten babyfoons er zijn? Lees dan dit artikel.

Babyfoons kunnen uit 3 type verbindingen bestaan. Zo heb je:

  1. Digitale verbinding (meest gangbare)
  2. Analoge verbinding
  3. Wifi verbinding

1. Digitale verbinding babyfoon

Er worden voor babyfoons 2 verschillende soorten digitale verbindingen gebruikt. Zo heb je DECT en digitale transmissie met FHSS. We bespreken ze hieronder kort.

1. DECT:

DECT wordt voornamelijk gebruikt voor audio babyfoons. Deze babyfoons zijn niet storingsgevoelig en het geluid is heel zuiver.

Storingsvrij en heel helder geluid.

Kans op afluisteren is vrij klein door de versleutelde verbinding.

DECT is niet uit te breiden met extra camera’s en/of units.

Kan straling veroorzaken (toegestane hoeveelheid).

DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications, ook wel digitale verbinding genoemd. In het kort komt het erop dat DECT bedoeld is voor draadloze telecommunicatie over korte afstand. Waar de gsm bedoeld is voor gebruik buitenshuis, is DECT voor binnenshuis. Het bereik van DECT is 100 tot 300 meter. Een groot deel van de verkrijgbare audio babyfoons werken via deze digitale verbinding .

Omdat veel ouders zich zorgen toch zorgen maken over deze straling hebben fabrikanten de zogenaamde eco-dect babyfoon ontwikkeld. Deze eco babyfoons werken op een andere frequentie met een lager vermogen en zenden een niet-pulserend signaal uit. Daardoor zijn de babyfoons stralingsarm. Lees hier meer over straling en de babyfoon. De meeste DECT babyfoons bestaan alleen uit geluid. Babyfoons met camera gebruiken bijna allemaal FHSS. Maak je ook niet te veel zorgen als de ECO-modus een keer niet aanstaat. Er zijn geen grote gevolgen of bewezen schadelijke effecten. De babyfoons zenden nog steeds een heel stuk minder straling uit dan bijvoorbeeld mobiele telefoons volgens het ICNIRP.

Bekijk hier de Top 5 DECT babyfoon.

2. Digitale transmissie en FHSS

Deze verbinding wordt vooral gebruikt bij de babyfoon met camera. Hieronder de eigenschappen van de FHSS verbinding:

Storingsvrij en heel helder geluid en beeld.

Beveiligde verbinding door unieke code. Deze babyfoons kunnen niet worden gehacked.

FHSS babyfoons zijn uit te breiden met extra camera’s en/of units.

Kan iets straling veroorzaken (toegestane hoeveelheid).

FHSS werkt op een 2,4Ghz band. Dezelfde frequentie als waarop ook allerlei wifi apparatuur wordt verbonden. Dit kan weleens storing geven.

Babyfoons met een digitale transmissie hebben een verminderde kans op storing en een bereik van max. 50 meter in huis. De FHSS technologie wordt gebruikt bij babyfoons met een camera met een digitale transmissie. FHSS staat voor Frequency Hopping Spread Spectrum. De beelden worden via een unieke code gestuurd zodat er altijd een beveiligde verbinding is. Een babyfoon met FHSS verspringt in een breed spectrum voortdurend automatisch van kanaal en van frequentie. Een hacker krijgt zo nooit de kans om in te breken.

Bekijk de beste digitale babyfoons in onze Top 10 babyfoon.

2. Analoge verbinding babyfoon

Zonder al te veel in technische details te treden: Een analoge verbinding verstuurt met de babyunit het geluidssignaal (uit de babykamer) via elektromagnetische golven naar de ouderunit. Dezelfde soort verbinding als de bijvoorbeeld de radio of de walky talkys.

Eigenschappen analoge verbinding:

Stralingsarm. Het signaal van analoge babyfoons geeft de minste straling.

Helder geluid

Kans op storing. Bij een analoge babyfoon moet jij zelf het kanaal instellen op zender en ontvanger. Daardoor heb je wel kans op ruis of storingen. Kans is aanwezig dat je ook de baby van de buren hoort huilen. Hoe meer kanalen de babyfoon heeft, hoe sneller je een storingsvrij kanaal vindt. 

Geen tot weinig keuze voor camera mogelijkheden Uit te breiden met PMR. Dat inhoud dat je babyfoon een extra groot bereik- tot wel 3 kilometer- heeft. Analoge babyfoons behoort tot de groep van babyfoons met alleen geluid.  Bekijk hier de Top 5 Analoge babyfoon.

3. Wifi babyfoon

Ben je in het bezit van een smartphone en/of tablet dan zou je kunnen kiezen voor een babyfoon met wi-fi verbinding. Je schaft dan alleen een wifi camera aan, en die camera verbind je via wifi met het internet. Op je smartphone of tablet kun je dan met een app het beeld bekijken.

Dual mode babyfoon: babyfoon met ouderunit en app

Sommige beeldbabyfoons bieden dit overigens ook weer als een extra functie, de dual mode babyfoons. Lees hier meer over dual-mode babyfoons.

Eigenschappen wi-fi verbinding:

Onbeperkt en direct bereik.

Goedkoper dan een digitale babyfoon met camera.

  Veel WiFi-babyfoons zijn uitgerust met high-definition camera’s. Het beeld wat je ontvangt is super scherp.

Kunnen worden geïntegreerd met andere smarthome-apparaten, waardoor functionaliteiten mogelijk zijn zoals het inschakelen van een nachtlampje als de baby huilt of het instellen van de kamertemperatuur

Speciale apps voor deze monitoren hebben leuke features. Van het instellen van voedingsherinneringen tot het analyseren van slaappatronen: deze apps verbeteren de algehele monitoringervaring.

 Draadloos internetverbinding aanwezig zijn. Zo niet, dan werkt de app niet (denk aan een afgelegen vakantiehuisje bijvoorbeeld).

Kan straling veroorzaken (toegestane hoeveelheid).

Lees hier meer over wifi babyfoons en bekijk de beste wifi- babyfoons van dit moment.