Welke verbinding babyfoon?

Bij het aanschaffen van de babyfoon heb te maken met verschillende verbindingen. De soort verbinding is helemaal afhankelijk van jullie wensen. Het beste is voor de één stralingsvrij en voor de ander is dat storingsvrij met camera. Wij hebben daarom de verschillende soorten babyfoon verbindingen met zowel positieve als negatieve eigenschappen op een rijtje gezet. Hopelijk wordt de keuze voor een babyfoon zo wat gemakkelijker. Wil je eerst weten welke soorten babyfoons er zijn? Lees dan dit artikel.

Analoge verbinding babyfoon

Zonder al te veel in technische details te treden: Een analoge verbinding verstuurt met de babyunit het geluidssignaal (uit de babykamer) via elektromagnetische golven naar de ouderunit. Dezelfde soort verbinding als de bijvoorbeeld de radio of de walky talkys.

Eigenschappen analoge verbinding:

 • Stralingsarm. Het signaal van analoge babyfoons geeft de minste straling.
 • Helder geluid 
 • Kans op storing. Bij een analoge babyfoon moet jij zelf het kanaal instellen op zender en ontvanger. Daardoor heb je wel kans op ruis of storingen. Kans is aanwezig dat je ook de baby van de buren hoort huilen. Hoe meer kanalen de babyfoon heeft, hoe sneller je een stroringsvrij kanaal vindt. 
 • Weinig keuze voor camera mogelijkheden

soorten babyfoonsUit te breiden met PMR. Dat inhoud dat je babyfoon een extra groot bereik- tot wel 3 kilometer- heeft. Analoge babyfoons behoort tot de groep van babyfoons met alleen geluid. 

Bekijk de top 5 analoge babyfoons

Digitale verbinding babyfoon

Er worden voor babyfoons 2 verschillende soorten digitale verbindingen gebruikt. Zo heb je DECT en digitale transmissie met FHSS. We bespreken ze hieronder kort.

1. DECT:

DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications, ook wel digitale verbinding genoemd. In het kort komt het erop dat DECT bedoeld is voor draadloze telecommunicatie over korte afstand. Waar de gsm bedoeld is voor gebruik buitenshuis, is DECT voor binnenshuis. Het bereik van DECT is 100 tot 300 meter. Een groot gedeelte van audio babyfoons  werken via digitale verbinding .

Eigenschappen DECT verbinding:

 • Storingsvrij en heel helder geluid.
 • Kans op afluisteren is vrij klein door de versleutelde verbinding.
 • DECT is niet uit te breiden met extra camera’s en/of units. 
 • Kan straling veroorzaken (toegestane hoeveelheid). 

Omdat veel ouders zich zorgen toch zorgen maken over deze straling hebben fabrikanten de zogenaamde eco-dect babyfoon ontwikkeld. Deze eco babyfoons
Alecto DBX 88werken op een lagere frequentie met een lager vermogen, en zenden een niet-pulserend signaal uit. Daardoor zijn de babyfoons stralingsarm. Lees hier meer over straling en de babyfoon. De meeste DECT babyfoons bestaan alleen uit geluid. Babyfoons met camera gebruiken bijna allemaal FHSS

Bekijk de Top 5 DECT hier

2. Digitale transmissie en FHSS

Babyfoons met een digitale transmissie hebben een verminderde kans op storing en een bereik van max. 200 meter in huis.

De FHSS technologie wordt gebruikt bij babyfoons met een camera met een digitale transmissie. FHSS staat voor Frequency Hopping Spread Spectrum. De beelden worden via een unieke code gestuurd zodat er altijd een beveiligde verbinding is. Een babyfoon met FHSS verspringt in een breed spectrum voortdurend automatisch van kanaal en van frequentie.

Eigenschappen een digitale verbinding met FHSS:

 • Storingsvrij en heel helder geluid en beeld.
 • Beveiligde verbinding door unieke code.
 • Luvion Essential Limited EditionFHSS babyfoons zijn uit te breiden met extra camera’s en/of units. 
 • Kan iets straling veroorzaken (toegestane hoeveelheid). 

Bekijk top 10 babyfoon met camera

Internetverbinding babyfoon

Ben je in het bezit van een smartphone en/of tablet dan zou je kunnen kiezen voor een babyfoon met wi-fi verbinding. Je schaft dan alleen een camera aan, en die camera verbind je via wifi met het internet. Op je smartphone of tablet kun je dan met een app het beeld bekijken.

Sommige beeldbabyfoons bieden dit overigens ook weer als een extra functie, de dual mode babyfoons. Lees hier meer over dual-mode babyfoons.

soort babyfoonEigenschappen wi-fi verbinding:

 • Onbeperkt en direct bereik.
 • Echter er moet een draadloos internetverbinding aanwezig zijn.
 • Zo niet, dan werkt de app niet (denk aan een afgelegen vakantiehuisje bijvoorbeeld).

Bekijk hier de beste Internet babyfoons.

Weten welke extra’s van belang zijn?
Lees verder