fbpx
Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Print

Het verschil tussen 2,4 GHz en 5 GHz WiFi

Het verschil tussen 2,4 GHz en 5 GHz WiFi en babyfoon gebruik 

Je draadloze router gebruikt radiofrequenties om het internetsignaal te verzenden naar je wiFi-verbonden apparaten zoals smartphones, laptops, tablets en de babyfoon. Het verschil tussen 2,4 GHz en 5 GHz wifi zit op snelheid en bereik. De verschillen:

2,4 GHz overzicht

  • Voordelen: Groter dekkingsgebied; beter in het penetreren van vaste objecten
  • Nadelen: Lagere gegevenssnelheid; meer vatbaar voor interferentie; meestal meer apparaten die deze frequentie gebruiken

5 GHz overzicht

  • Voordelen: Hogere gegevenssnelheid; minder gevoelig voor interferentie; meestal minder apparaten die deze frequentie gebruiken
  • Nadelen: Kleiner dekkingsgebied (behalve 802.11ac); slechter in het penetreren van vaste objecten

Wat is het verschil tussen 5G wifi en 5G op mijn smartphone?

Je bent zeker niet de enige als je dacht dat 5G Wifi en 5G Cellular hetzelfde waren. Ze hebben dezelfde naam en delen vergelijkbare technologie, maar ze zijn niet hetzelfde. Om het simpel te zeggen, “5G Wifi” oftewel 5GHz (gigahertz), is een frequentieband en 5G-mobiel verwijst naar het woord “generatie”.

5GHz Wifi
Wifi heeft twee frequenties, 2,4 GHz en 5 GHz. 2,4 GHz is de standaard voor de meeste apparaten waardoor de snelheid afneemt, maar de beschikbaarheid in het hele huis is beter. 5 GHz levert hogere snelheden maar passeert muren niet gemakkelijk en het bereik is meestal korter. Als u 5G op uw netwerk ziet, weet dan dat het 5 GHz is.

5G Cellular
5G in mobiele telefonie termen is gewoon marketingjargon dat staat voor de 5e generatie mobiele netwerktechnologie. 5G is ontworpen om hogere snelheden per gebruiker te bieden en meer verbindingen per zendmast te kunnen verwerken.

2,4 GHz versus 5 GHz: welke frequentie moet ik kiezen?

Een 2,4 GHz-verbinding reist verder bij lagere snelheden, terwijl 5 GHz-frequenties hogere snelheden bieden bij een korter bereik. Je keuze uit 2,4 GHz of 5 GHz hangt af van waar en hoe je je WiFi-verbinding het meest gebruikt.

Veel elektronische apparaten gebruiken de 2,4 GHz-frequentie, waaronder magnetrons, babyfoons, beveiligingscamera’s en bijvoorbeeld garagedeur-openers. Als je veel van deze in huis hebt, of als je in een appartement woont, is er een grote kans dat die 2,4 GHz-band overbelast is, wat de snelheid en signaalkwaliteit beïnvloed.

Welke babyfoon gebruikt de 5GHz wifi frequentie?

Bijna alle wifi babyfoons werken (alleen!) op de 2,4GHz frequentie. Als je echt alleen een 5GHz Wifi-netwerk wilt hebben, heb je keuze uit de volgende babyfoons:

  1. Orretti X21
  2. Reolink 4MP of de Reolink 5MP

Hoe wijzig je de frequentie-instellingen?

Moderne netwerken worden vaak op 5GHz ingesteld. Omdat het bereik niet heel groot is, worden en dan vaak wifi versterkers, repeaters of een Mesh Router geïnstalleerd. Controleer of deze Dual Mode (2,4 GHz en 5 GHz) ondersteunen, want grote kans dat je anders je Wifi babyfoon niet kunt gebruiken.

Met een dual-band router kun je deze instellen om tegelijkertijd op beide frequenties te verzenden. In dit geval heb je meestal twee netwerken (SSID’s) die in de netwerklijst verschijnen, met identieke namen behalve een “5G” of “2.4G” aan het einde. Je kunt er vervolgens voor kiezen om elk afzonderlijk apparaat met een van beide netwerken te verbinden. Wij hebben goede ervaringen met de Mesh Routers van Deco.

Op de meeste nieuwere modems is er ook een manier om het beste WiFi-kanaal voor jouw omgeving te vinden en vervolgens het kanaal indien nodig te wijzigen in de draadloze instellingen van de modem. Op deze manier kun je optimaal profiteren van de verschillende mogelijkheden van 2,4 GHz versus 5 GHz WiFi. 

Is je WiFi-dekking of snelheid niet goed? Lees dan verder hoe je je wifi-verbinding kunt verbeteren.  

Inhoudsopgave