fbpx
Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Print

Hoe ver rijkt een babyfoon?

Het maximale bereik van een babyfoon roept wat vragen op. Kun je het opgegeven bereik wel aannemen en welke factoren in huis beïnvloeden het bereik in huis?

Het maximale opgegeven bereik van een babyfoon zal je niet halen.

Dit is een theoretische afstand en zelfs als je in een open veld staat zal je het waarschijnlijk niet halen. Er zijn namelijk 3 factoren die het bereik beïnvloeden. Daarnaast heeft het soort babyfoon ook invloed op het bereik.

Het bereik van DECT babyfoons, analoge babyfoons en digitale babyfoons ligt rond de 50 meter binnenshuis. PMR babyfoons reiken iets verder. Denk hierbij aan een bereik tussen de 500 meter en 2 kilometer. De smartphone babyfoons, ofwel de wifi babyfoons, hebben overal bereik zolang je een goed wifi signaal hebt.

Deze factoren zijn van invloed op het maximale bereik van je babyfoon:

1. Betonnen muren

Het bereik van babyfoons wordt verkleind door betonnen muren. Zeker in een nieuwbouwhuis is de kans groot dat het signaal van de babyfoon niet zo ver reikt als op de doos staat aangegeven. Ook appartementencomplexen en flatgebouwen zijn meestal gemaakt van gestaald beton. Plafonds houden daarbij meer signaal tegen dan muren. Dus als je kindje op dezelfde verdieping slaapt als waar jij de ouderunit hebt, kan je met elke babyfoon wel uit de voeten.

2. Mate van isolatie

Woon je in een extra goed geïsoleerd huis? Dan is dat gunstig voor je stookkosten en het milieu, maar minder gunstig voor het bereik van je babyfoon. De mate van isolatie in jouw huis beperkt het bereik aanzienlijk.

3. Andere signalen in en om het huis

We (en de buren) hebben tegenwoordig zoveel elektronische apparaten in huis dat het goed mogelijk is dat apparaten elkaar verstoren. Analoge babyfoons hebben het meeste last van storing. Zo kan het geluid storen wanneer je bijvoorbeeld een hapje opwarmt in de magnetron. Of je hoort de baby van de buren gezellig door jouw babyfoon brabbelen omdat je op hetzelfde kanaal staat afgesteld. Wifi babyfoons kunnen er ook last van hebben wanneer er veel apparaten op het wifi netwerk zijn aangesloten.

Lees het complete artikel over welke babyfoons een groot bereik hebben.

Inhoudsopgave