fbpx
Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Print

Wat is een stralingsarme babyfoon?

Iedere babyfoon geeft tot op zekere hoogte straling af. Daarom spreken we bij babyfoons die (zeer) weinig straling afgeven van een stralingsarme babyfoon in plaats van een stralingsvrije babyfoon. 

Wat is straling?

Straling is energie die zich verplaatst door de ruimte zonder dat er sprake is van direct contact. Wanneer deze energie uitgezonden wordt in de vorm van golven spreekt men van elektromagnetische straling. Straling is van nature aanwezig maar we worden tegenwoordig blootgesteld aan veel hogere niveaus afkomstig van door de mens gemaakte apparaten.

Toegestane hoeveelheid straling bij babyfoons

Voor allerlei apparaten wordt er een maximaal toegestane hoeveelheid straling bepaald. De veiligheidsnorm van straling van mobiele apparaten zoals een babyfoon wordt bepaald door Het Nederlands Antenne bureau in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij het opstellen van deze norm is er rekening gehouden met kwetsbare groepen als kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken. Fabrikanten moeten zich aan deze norm houden en zijn strafbaar als deze wordt overschreden. Dit geldt zeker ook voor de fabrikanten van babyfoons.

Is straling schadelijk?

De straling van antennes kunnen een opwarmend effect hebben op het lichaam. Andere effecten op de gezondheid zijn niet wetenschappelijk aangetoond. Sommige mensen melden wel klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid en duizeligheid door straling.

Verschillende blootstellingslimieten per frequentie

De ene frequentie kan ons lichaam sneller opwarmen dan de andere. Daarom verschillen de limieten per frequentieband. Lage frequenties zorgen voor meer opwarming van het menselijk lichaam dan hoge frequenties. Daarom zijn de limieten voor lage frequenties strenger dan de limieten voor hogere frequentiebanden.

In de tabel hieronder staan de blootstellingslimieten voor het algemeen publiek. De limieten lopen van 2 W/m2 voor de frequenties die radio, televisie en de hulpdiensten gebruiken tot 10 W/m2 voor de frequenties die mobiele communicatie gebruikt (2G, 3G, 4G, 5G).

Blootstellingslimieten voor het hele lichaam – ICNIRP 2020
Frequentie Meest gebruikte toepassing Blootstellingslimiet (in W/m2)
30 – 400 MHz radio-omroep 2 W/m2
700 MHz 5G 3,5 W/m2
800 MHz 4G 4 W/m2
900 MHz 2G, 3G 4,5 W/m2
1400 MHz 4G 7 W/m2
1800 MHz 2G, 4G 9 W/m2
2100 MHz 3G 10 W/m2
2400 MHz wifi 10 W/m2
2600 MHz 4G 10 W/m2
3,5 GHz 5G 10 W/m2

 

Wat is een stralingsarme babyfoon?

Bron afbeelding: Kennisplatform ElektroMagnetische Velden

 

Tips om de invloed van straling te beperken

Je kunt zelf ook het een en ander doen om de straling op de babykamer tot een minimum te beperken.

1) Plaats de babyfoon niet te dicht bij je kindje. Geadviseerd wordt om 1,5 tot 2 meter afstand tussen je baby en de babyfoon aan te houden. Een baby die pal naast zijn babyfoon slaapt krijgt namelijk een hogere dosis straling dan een baby wiens babyfoon aan de andere kant van de kamer staat.

2) Kies voor een babyfoon zonder camera. Babyfoons met videobeelden zenden namelijk voortdurend straling uit, terwijl babyfoons met alleen geluid (en VOX-functie) alleen een signaal sturen als er daadwerkelijk geluid is.

3) Ga je toch liever voor een babyfoon met camera, kies er dan een met een zoomfunctie. Je kunt de camera dan aan de andere kant van de kamer zetten en toch je kindje dichtbij in beeld krijgen.

4) Kies je voor een DECT-babyfoon, ga dan voor een babyfoon die een eco-modus heeft. Dankzij de eco-modus schakelt de babyfoon zichzelf tijdelijk uit als je baby stil is. Er komt dan ook geen straling vrij.

Er blijven echter vragen over de schadelijkheid van straling. Is de norm niet te laag opgesteld voor kleine baby’s? Ben jij hierover ongerust? Ga dan voor safe en kies dan een stralingsarme babyfoon.

Lees hier het complete artikel over stralingsarme babyfoons.

Inhoudsopgave