fbpx
Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Print

Hoe lang heb je garantie op je babyfoon?

Gaat je babyfoon sneller kapot dan verwacht? Dan heb je vaak recht op garantie: dus reparatie of vervanging. Je hebt drie soorten garantie: fabrieksgarantie, verkopersgarantie en de wettelijke garantie. Verkopersgarantie of fabrieksgarantie krijg je of kan je soms extra bijkopen. Wettelijke garantie heb je echter altijd bij een aankoop. Dat is geregeld in de wet. Ga dus niet alleen maar uit van de garantie die de (web)winkel of fabrikant noemt.

Wettelijke garantie op je babyfoon

Gaat je babyfoon eerder stuk dan verwacht én het is niet je eigen schuld? Dan heb je recht op gratis reparatie of vervanging door de (web)winkel. Ook als er niks over garantie op de bon of factuur staat want je hebt deze rechten volgens de wet. Daarom heet dit ook wettelijke garantie.

Neem dus contact op met de verkoper en niet met de fabrikant. De verkoper is namelijk verantwoordelijk voor de producten die hij verkoopt. De fabrikant heeft die verplichting niet.

Wat is de duur van de wettelijke garantie?

Een hardnekkige idee is dat je standaard recht hebt op 2 jaar garantie. In Nederland staat echter geen vaste garantietermijn in de wet.

Hoelang heb je dan wel garantie op je babyfoon? Zo lang als je redelijkerwijs mag verwachten dat ie meegaat. In onze wet staat namelijk dat een product moet bieden wat je ervan mag verwachten. Dat is per product anders en dat kan dus korter of langer zijn dan 2 jaar. Het hangt af van alle eigenschappen van je babyfoon.

Zo kun je je voorstellen en mag je verwachten dat een babyfoon van EUR 30,- minder lang mee zal gaan dan eentje van EUR 300,-.

Heb je ‘m normaal gebruikt en gaat je babyfoon eerder kapot dan verwacht? Dan heb je waarschijnlijk recht op reparatie of vervanging.

Wat is er uitgesloten van garantie?

  • Normale slijtage en veroudering, zoals bijvoorbeeld versleten knopjes;
  • Gebreken die zijn ontstaan doordat het product niet normaal is gebruikt, bijvoorbeeld door ondeskundig gebruik, professioneel gebruik van een ‘consumenten babyfoon’ of als je m zelf uit elkaar haalt en niet meer in elkaar krijgt.

Wanneer komt de garantie op je babyfoon te vervallen?

  • Breuk van je babyfoon, tenzij dit bij normaal gebruik is ontstaan.
  • Indien tijdens onderzoek blijkt dat de babyfoon al eerder is geprobeerd te herstellen. Vaak moet je dan zelf de onderzoekskosten betalen.
Inhoudsopgave