stralingsarme en stralingsvrije babyfoon

Stralingsarme babyfoon: Niets is zo fijn als om jullie baby onbezorgd in zijn bedje te kunnen bewonderen met de nieuwste, snelste en betrouwbaarste babyfoon. Denk aan de video camera, de terugspreekfunctie en de storingsvrije verbinding. Maar zijn al die extra’s wel zo goed voor de baby? Hoe zit het met de aanwezigheid van straling op de babyfoon? In dit artikel gaan we verder in op de soort straling van een babyfoon en bespreken we een aantal stralingsarme babyfoons. Volledig stralingsvrije babyfoons bestaan niet. Daarom spreken we van stralingsarme babyfoons.

Wat is straling?

Straling is energie die zich verplaatst door de ruimte of door materialen zonder dat er sprake is van direct contact. Wanneer deze energie uitgezonden wordt onder de vorm van golven spreekt men van elektromagnetische straling. Straling is van nature aanwezig maar we worden blootgesteld aan veel hogere niveaus afkomstig van door de mens gemaakte stralingsbronnen.

Toegestane hoeveelheid straling bij babyfoons

De veiligheidsnorm van straling van mobiele apparaten zoals een babyfoon wordt bepaald door Het Nederlands Antenne bureau in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij het opstellen van deze norm is er rekening gehouden met kwetsbare groepen als kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken. Fabrikanten moeten zich aan deze norm houden en zijn strafbaar als deze wordt overschreden. Dit geldt zeker ook voor de fabrikanten van babyfoons.

Er blijven echter vragen over de schadelijkheid van straling. Is de norm niet te laag opgesteld voor kleine baby’s? Ben jij hierover ongerust? Ga dan voor safe en kies dan een stralingsarme babyfoon.

Welke babyfoon verbinding is stralingsarm?

Om hier antwoord op te geven moet je eerst weten welke verbindingen er bestaan tussen de ouder- en babyunit. Je hebt ze vast al voorbij zien komen; Analoog, DECT, DECT-ECO, Digitale transmissie en WiFi.

Om het even simpel te houden; De analoge babyfoon geeft de minste straling. Een analoge babyfoon verstuurt met de babyunit het geluidssignaal (uit de babykamer) via elektromagnetische golven naar de ouderunit. Dezelfde soort verbinding als bijvoorbeeld de radio of de walky talkys. Analoge babyfoons gebruiken de 49 MHz-frequentieband, wat ook betekent dat ze alleen geluid kunnen verzenden en geen video.

DECT, Digitale transmissie en WiFi geven daarentegen iets meer straling. Digitale babyfoons werken op frequenties van 1,89 GHz tot 2,4 GHz. De meeste moderne babyfoons met camera werken met deze digitale transmissie.

stralingsvrije babyfoon

Hoe kun je jullie kindje beschermen tegen straling van de babyfoon?

Er zijn twee belangrijke factoren die de risico’s kunnen verminderen die worden veroorzaakt door het hoge stralingsniveau van babyfoons:

  • Plaats de babyfoon op een veilige afstand van het bed van je baby
  • Overweeg een stralingsarme babyfoon

Veilige afstand babyfoon vanaf het bedje

Het wordt aanbevolen een draadloze babyfoon op minimaal 1,5 tot 2 meter afstand van het ledikant of wiegje te plaatsen. Lees hierover ook ons artikel over de beste plaats om je babyfoon te installeren.

Overweeg een stralingsarme babyfoon

Als je je zorgen maakt over straling overweeg dan om voor een stralingsarme babyfoon te gaan. Stralingsarme babyfoons zijn in 2 groepen te verdelen:

Analoge babyfoons

Babyfoons met de minste straling zijn de analoge babyfoons. Een zeer veilige keuze! Bedenk wel dat een analoge babyfoon ook een aantal nadelen heeft:

  • Alleen geluid aanwezig
  • Kans op ruis of storing. Zoals bijvoorbeeld het horen huilen van de baby van de boven- en/of onderburen. Daarnaast geven andere huishoudelijke apparaten ook storing op de lijn. Denk aan de magnetron. Hoe meer kanalen de babyfoon heeft, hoe sneller je een storingsvrij kanaal vindt.
  • Minder extra’s zoals een terugspreekfunctie of een slaapliedjes.

Digitale babyfoons met VOX-functie 

Het goede nieuws is dat je met de nieuwste digitale babyfoons kan schakelen van laagfrequente audio naar hoogfrequente video. Je kunt zo zelf bepalen wanneer en hoelang je kiest voor videobeeld en wanneer je overgaat op alleen geluid (als ze lekker slapen). Dit wordt ook wel de VOX of ECO-functie genoemd. VOX staat voor Voice Activated Transmission. Wifi babyfoons geven altijd straling omdat het wifi-netwerk altijd aan moet staan in de babykamer om verbinding te kunnen maken. 

De beste stralingsarme babyfoons?

Wij hebben een overzicht gemaakt van de beste stralingsarme babyfoons van dit moment. Allereerst bespreken we 2 analoge babyfoons waarna we ook 2 digitale babyfoons met VOX-functie bespreken.

1. Alecto DBX-92 stralingsarme babyfoon

Alecto DBX-82 De Alecto DBX-92 babyfoon is een kei in lange afstanden. De analoge babyfoon overbrugt tot wel 3 kilometer. De Alecto DBX-92 is bijzonder makkelijk te bedienen door de eenvoudige menustructuur en de heldere display.

Daarnaast biedt de analoge babyfoon nog handige extra’s. Het opvallendst is de ingebouwde zaklamp. In de praktijk handiger dan je misschien zou denken. De Alecto DBX-92 is ook uitermate geschikt als er meerdere kindjes in huis zijn, want de babyfoon is uit te breiden met meerdere extra units. Het geluid komt dan binnen op de een ouderunit.

 

2. Beurer BY 84 analoge babyfoon

Beurer babyfoonsDe Beurer BY 84 is een analoge babyfoon en is in 2014 op de markt gebracht. Door de analoge verbinding is de babyfoon stralingsarm.
De babyfoon beschikt over een ECO-modus. Dit zorgt ervoor dat de babyfoon minder energie verbruikt als de baby lekker slaapt en geen geluidjes maakt. Het leuke aan de Beurer BY 84 zijn de afgebeelde baby-emoties op het scherm; slapend, wakker of huilend. Erg handig als je bijvoorbeeld in een drukke ruimte zit en je de babyfoon niet goed kunt horen.

De babyfoon heeft 16 tonen en 2 selecteerbare kanalen voor een minimale storing Daarnaast heeft de babyfoon een bereik van maximaal 800 meter. En verlies je contact met de babyunit? Dan ontvang je direct een melding. Handige riemclip en wandhouder worden meegeleverd. Bekijk meer analoge babyfoons in onze TOP 5 analoge babyfoon.  

 

3. Luvion Essential babyfoon met vox functie

babyfoon met vox functieEen goed beoordeelde Luvion is de Luvion Essential. Dit is een babyfoon met camera met vox functie en heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

De Luvion Essential babyfoon heeft verschillende awards in ontvangst mogen nemen. De babyfoon is bij KEK Mama als beste babyfoon uit de test gekomen. Ouders van Nu heeft de babyfoon de Consumenten Award overhandigd. Het kleuren beeldscherm is 8,5 cm groot en de parelwitte babyfoon heeft zeer veel functies. Essentiele zaken als de kamertemperatuur, de batterij-indicator, nachtzicht en visuele geluidsindicatie zijn allemaal aanwezig op de Luvion Essential. Je kunt zelfs zoomen op je kleintje zodat je alles van heel dichtbij kunt bewonderen. De vox functie van deze Luvion heeft 3 standen zodat je deze naar wens kunt aanpassen. Op deze babyfoon van Luvion kan je extra camera’s aansluiten voor broertjes of zusjes.

Sinds kort is ook de Luvion Essential Plus verkrijgbaar. Grote pluspunt van deze nieuwe uitvoering is dat de camera op afstand te besturen is en beschikt over een smart-VOX functie. De originele Essential beschikt ook over een VOX-functie, echter is deze iets minder secuur afgesteld. Je hoort meer geluiden door de babyfoon.

4. Alecto DVM 200 babyfoon

Alecto DVM-200 Babyfoon

Een betrouwbare babyfoon met camera en vox functie is de Alecto DVM 200. Groot pluspunt van deze babyfoon met camera is dat hij op afstand te draaien is en een groot scherm heeft van maar liefst 11 cm. De babyfoon is dan wel iets duurder, maar biedt een goede prijs/kwaliteit verhouding. Andere functionaliteiten van de Alecto DVM 200 zijn onder andere de terugspreekfunctie, de thermometer, nachtzicht en slaapliedjes. Daarnaast kun je totaal 4 camera’s aansluiten. En weer een leuk pluspunt is dat de babyfoon een splitscreen heeft. Zo zijn alle camerabeelden op 1 scherm te zien. Een babyfoon met camera voor de toekomst dus.

De vox functie van deze babyfoon beschikt over 5 niveaus. Bij niveau 1 heeft de babyfoon een lage gevoeligheid en met de baby hard huilen voordat de babyfoon inschakelt. Bij niveau 4 schakelt de babyfoon al in bij zachte geluidjes van de baby.