fbpx

Babyfoon met LAN – stabiele verbinding voor een wifi vrije babykamer

Als je opzoek bent naar een babyfoon met app dan kom je in de meeste gevallen uit op een babyfoon die verbonden wordt met WiFi. In de praktijk is een stabiele wifi verbinding in huis echter niet altijd voorhanden waardoor het bereik wegvalt. Een babyfoon met LAN – verbinding kan dan een goede oplossing zijn. Ook als je bewust kiest voor een wifi vrije babykamer en graag een grote afstand wilt overbruggen. In dit artikel ga ik verder in op een babyfoon met LAN-verbinding via een ethernet kabel.

Wat is en LAN- verbinding?

Een LAN-verbinding voor een babyfoon betekent dat de babyfoon verbinding maakt met je lokale netwerk in plaats van rechtstreeks via radiofrequenties te communiceren. De babyfoon wordt verbonden met de thuisrouter via een bekabelde Ethernet-verbinding.

De babyfoons met app en LAN-verbinding biedt de mogelijkheid om op afstand toegang te krijgen tot de babyfoon via het internet. Dit kan via een app op je smartphone waarmee je de baby in de gaten kunt houden, zelfs als je niet thuis bent.

Voor- en nadelen van een LAN babyfoon 

Een babyfoon met LAN – verbinding heeft verschillende voordelen, zoals verbeterde signaalsterkte en groter bereik, toegang op afstand en handige extra functies. Denk aan een terugspreekfunctie, opnamemogelijkheid en bewegingsdetectie. Wel moet je rekening houden met een een installatie die wat meer tijd en aandacht vergt. Ook zijn de aanschafkosten hoger omdat je extra apparatuur moet aanschaffen zoals een UPT-kabel en adapters. 

Voordelen: 

 • Betere signaalsterkte 
 • Groter bereik 
 • Hoge beeld- en audiokwaliteit 
 • Zeer veilige verbinding 
 • Altijd contact met de babykamer
 • Opname mogelijkheid 
 • Geen wifi op de babykamer

Nadelen: 

 • Installatie is complexer 
 • Hogere aanschafprijs 
 • Hoger energieverbruik 
 • Risico op hackers
 • Weinig aanbod babyfoons

Omdat de babyfoon verbonden is met je netwerk en mogelijk het internet, bestaat het risico dat hackers toegang krijgen tot de beelden en audio. Moderne LAN-verbonden babyfoons zijn vaak sterk versleuteld met wachtwoorden en tweefactorauthenticatie. 

LAN-verbinding middels powerline adapters 

De meest simpele manier om een LAN- verbinding aan te leggen is middes powerline adapters die via de elektriciteitskabels werken in huis. Met een Powerline -adapter maak je van een stopcontact in de babykamer een bedrade internetverbinding. Hierop kun je de babyfoon via de UTP kabel aansluiten. Om deze aansluiting te kunnen maken moet de babyfoon over een UTP- poort beschikken. De UTP -kabel koop je los erbij.

Een voorbeeld van een goede powerline adapter is TP-Link TL-PA7017P KIT:

Welke babyfoon met app werkt via een LAN – verbinding? 

Weinig babyfoons beschikken over een UTP-poort. Na zorgvuldig onderzoek hebben we 2 geschikte smartphone babyfoons met app gevonden die werken via een LAN-verbinding: 

 1. Kikka Boo babyfoon
 2. Dahua Full HD WizSense IP camera 

Babyfoon met Lan-verbinding

1. Kikka Boo babyfoon 

Dankzij de Kikka Boo camera kun je op elk moment de kamer en het kinderbedje bekijken vanaf je telefoon en/of tablet via een veilige LAN-verbinding. De babyfoon beschikt over een UTP-poort aan de achterzijde van de camera. Met de gratis IPC360 Home-app zie en hoor je alles goed wat zich in de babykamer afspeelt. Je ontvangt een melding zodra er beweging wordt waargenomen. Het beeld is scherp en ook in het donker is alles goed te zien. De camera is op afstand te draaien waardoor je bijna heel de kamer in goed in beeld kan krijgen. 

De Kikka Boo camera beschikt over een terugspreekfunctie. Handig, hiermee stel je jouw kindje gerust zonder direct naar de babykamer te lopen.

Je kunt met deze babyfoon ook video opnames maken. Je hebt hiervoor wel een TF-card nodig (niet te verwarren met een SD-kaart).  

De babyfoon is eventueel ook gewoon via wifi te verbinden. De Kikka Boo babyfoon is een Bulgaars merk en heeft in 2022 de ‘brand of the year’ prijs gewonnen. Totaal kunnen 5 gebruikers de camera delen. Met de videocodering stel je je eigen wachtwoord in om de privacy te beschermen tegen hackers.

Je dient zelf nog wel een UTP-kabel aan te schaffen. Babyfoon is momenteel alleen te koop via Amazon:  

Kikka Boo babyfoon met LAN – aansluiting

Waar te koop?

amazon.nl (€72,85)
Laatst bijgewerkt: 14 juli 2024 – 18:00

babyfoon met UTP kabel2. Dahua Full HD WizSense IP camera

Deze IP-camera die zowel buiten als binnen te gebruiken is, is wellicht wat overgekwalificeerd als babyfoon. Hij dient eigenlijk als beveiligingscamera maar is ook prima geschikt als babyfoon. Deze camera beschikt over de starlight technologie waardoor de beelden in het donker uitstekend zijn. De camera heeft zeer weinig licht nodig om beelden in kleur te kunnen maken. Het voordeel hiervan is dat er in het donker meer details zichtbaar en het mooie beelden oplevert. Wanneer het te donker is voor de camera schakelt deze automatisch over op de infrarood verlichting. Downlaod gratis de DMSS – app waarmee je via de smartphone alles goed kunt volgen in de babykamer. 

De IP camera beschikt over bewegingsdetectie die je zelf naar gevoeligheid kunt instellen. Zodra beweging wordt waargenomen ontvang je een push bericht op je smartphone. 

De Dahue Full HD WizSense camera beschikt ook over een microfoon. Hiermee is het mogelijk om terug te praten tegen je kindje. Je kunt opnames maken die op een SD-kaart worden opgeslagen (niet inbegrepen). 

Je dient zelf nog wel een UTP-kabel aan te schaffen. Deze IP-camara is momenteel te koop via de camarashop24.nl.

Babyfoon met LAN-verbinding
Afbeelding van TP-Link

Hoe installeer je een een babyfoon met LAN – verbinding? 

Stap 1: Je plugt de powerline adapter zo dicht mogelijk in de buurt van de router in een stopcontact.

Stap 2: Deze adapter verbind je rechtstreeks met de meegeleverde internetkabel aan de router. 

Stap 3: Vervolgens steek je de tweede powerline in een stopcontact op de babykamer. In de adapter plug je de UTP – kabel van de babyfoon. Je babyfoon is nu verbonden met internet. Volg de stappen via de app van de betreffende smartphone om de babyfoon te koppelen. 

Welke UTP-kabel heb je nodig? 

Er zijn verschillende UTP-kabels verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Bedenk waar je de babyfoon gaat ophangen of neerzetten in de babykamer en hoe ver de afstand naar het stopcontact is. Hoe hoger de CAT, hoe sneller de verbinding. Voor een babyfoon is een CAT van 6 voldoende. Deze kabels zijn verkrijgbaar in de kleuren wit of zwart en plat of rond. 
 
Voorbeeld van goede ethernet kabel voor een babyfoon is: 
Internetkabel – CAT6 Ethernet Netwerk Kabel tot 1000Mbps

Waar te koop?

bol.com (€16,95)
Laatst bijgewerkt: 14 juli 2024 – 18:00