fbpx

Wat is een DECT babyfoon? Bekijk de beste DECT babyfoon

Bij het aanschaffen van babyfoon zonder camera kom je vaak DECT tegen als type verbinding. Deze verbinding zorgt ervoor dat er versleuteld geluid uitgewisseld wordt tussen de ouder- en de babyunit. Maar wat is een DECT verbinding precies? Wat zijn de voor- en nadelen van deze verbinding. We bespreken het in dit artikel en benoemen een aantal goede DECT babyfoons. 

Wat is DECT ?

DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications. In het kort komt het erop neer dat DECT bedoeld is voor draadloze telecommunicatie over een korte afstand. Waar de gsm bedoeld is voor gebruik buitenshuis, is DECT voor binnenshuis. Het bereik van DECT is  in open veld 100 tot 300 meter. Binnenshuis is dit ongeveer 60 meter. Een DECT verbinding is heel zuiver en geeft weinig storing. Vooral geschikt voor dichtbevolkte buurten, maar ook voor nieuwbouw huizen.  

Eigenschappen DECT babyfoon:

 • Storingsvrij en helder geluid. 
 • Beveiligd tegen geluiden uit de buurt zoals andere babyfoons en/of apparaten.
 • De verbinding is versleuteld waardoor de kans op afluisteren zeer klein is.
 • Aanwezigheid van kleine hoeveelheid (toegestane) straling.
 • De ECO-Modus die de straling en energie beperkt.
 • DECT- verbinding zie je voornamelijk bij audio babyfoons 
 • De babyfoon kan niet uitgebreid worden met meer baby units.

Als ouder kun je je zorgen maken over de lichte straling van de DECT- babyfoon. Dit is echter niet nodig. Er zijn geen grote gevolgen of bewezen schadelijke effecten. De babyfoons zenden nog steeds een heel stuk minder straling uit dan bijvoorbeeld mobiele telefoons volgens het ICNIRP

Om energie te besparen, maar ook om de straling te beperken, hebben fabrikanten de zogenaamde ECO-DECT babyfoon ontwikkeld. Deze ECO babyfoons werken op een andere frequentie met een lager vermogen. Ze zenden een niet-pulserend signaal uit. Daardoor zijn deze zogenaamde ECO-babyfoons stralingsarm. In Eco-Modus wordt het zendvermogen met ca. 80% gereduceerd in vergelijking met traditionele DECT-babyfoons. 

Minste straling met de ECO Modus Plus

De minste straling biedt Eco-Modus-Plus, waarbij het zendvermogen wordt verminderd en de verbinding tussen de babyunit en de ouderunit geheel wordt uitgeschakeld wanneer de babyfoon geen geluid waarneemt. Deze Eco-Modus-Plus wordt onder diverse benamingen aangeboden, waaronder DECT-zero, Fulleco, MAX Eco en Full Eco Mode.

Beste DECT babyfoon

Een goede DECT babyfoon bestaat uit een veilige ECO-modus. Daarnaast is het fijn als de babyfoon ook extra’s heeft als een terugspreekfunctie, slaapliedjes, geluidsweergave en wellicht een thermometer. Wij hebben de beste DECT babyfoons op een rijtje gezet.

1. Alecto DBX-125 Full ECO DECT Babyfoon:

DECT BabyfoonDeze DECT babyfoon is een betrouwbare audio babyfoon met handige aanvullende extra’s. Zo is er ook de Full ECO modus. Full Eco houdt in dat je voor de energiebesparende modus kunt kiezen. Voor een langere batterijduur en minimale straling. De babyfoon springt alleen aan als er geluid wordt gedetecteerd. Verder heeft deze babyfoon een terugspreekfunctie,  5 slaapliedjes, een instelbaar nachtlampje en een temperatuurweergave. 

De ouderunit heeft een standby tijd tot maar liefst tien uur. Het bereik van de ouderunit is vijftig meter binnenshuis en driehonderd meter buitenshuis.

Een complete DECT-babyfoon die heel veel positieve beoordelingen ontvangt op bol.com, De ouderunit werkt op oplaadbare batterijen, de babyunit niet. 

De babyfoon is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De Alecto DBX 112 is blauw, de DBX 125 is Antraciet en de DBX 120 is wit. Verder zijn de babyfoons hetzelfde, hoewel de prijs wel kan verschillen per kleur.

Storingsvrij, veilig en kraakhelder geluid door DECT
10 uur draadloos
prima prijs / kwaliteit 
Extra’s als Full ECO modus, slaapliedjes, terugspreekfunctie, thermometer.

Geen camera
Niet uitbreidbaar  
Babyunit werkt alleen op netstroom 

2. Philips AVENT SCD713 DECT babyfoon 

beste babyfoonDe Philips Avent DECT babyfoons komen bij de Consumentenbond als beste uit de test. Deze DECT babyfoons zijn bijna zo goed als gelijk aan elkaar, maar verschillen in wat extra functies en prijs. Alle uitvoeringen beschikken over een Smart – ECO modus, een terugspreekfunctie, thermometer en een nachtlampje. De DECT verbinding zorgt ervoor dat de babyfoon 100% storingsvrij zijn en het geluid zeer zuiver is.

De Smart Eco is een standaardfunctie op deze babyfoon. Met deze functie wordt het DECT-signaal van de babyunit automatisch beperkt om energie en automatisch straling te besparen. Je kunt ook de ECO Max-modus activeren (Full-ECO modus) om nog meer energie te besparen. In deze modus wordt het DECT-signaal van de babyunit naar de ouderunit uitgeschakeld zolang de baby geen geluid maakt. J

Het verschil tussen de babyfoons zit vooral in het wel of niet hebben van een laadstation, de nachtmodus en de kleur van de babyfoon.

Grote voordeel van de babyfoons op dat beide units op batterijen werken

Storingsvrij, veilig en kraakhelder geluid door DECT
18 uur draadloos ouderunit 
Best getest Consumentenbond
Extra’s als een terugspreekfunctie, nachtlampje, Smart- ECO en Full-ECO modus en slaapliedjes
Baby-unit werkt ook op batterijen, maar liever op stroom

Geen camera
Niet uitbreidbaar

Philips Avent SCD713

Waar te koop?

bol.com
amazon.nl
philips.nl
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2024 – 12:02

3. Alecto DBX-88 Full ECO babyfoon

Alecto DBX 88
De Alecto DBX-88 ECO is meerdere keren bekroond met ‘beste koop’. De Alecto DBX-88 ECO Babyfoon is erg gebruiksvriendelijk en beschikt over veel handige opties. De babyfoon is volledig storingsvrij omdat hij werkt met de DECT technologie. Met de Full ECO-modus kun je zelf het energieverbruik en het zendvermogen instellen. Als jij in de kamer naast de slaapkamer van je kindje bent hoeft de babyfoon tenslotte niet op het volle zendvermogen te werken. Zo bespaar je energie en komt er minder straling vrij.

De Alecto DBX -88 is compleet met handige extra’ zoals een terugspreekfunctie, thermometer, slaapliedjes en nachtlampje. Wil je babyunit een zonder netstroom gebruiken (snoerloos) dan kun je de babyunit ook op batterijen laten werken. Super handig op de camping of in de auto. 

Heb je geen behoefte en alle extra’s? Dan is wellicht de DBX- 85 een betere keuze. De DBX-85 heeft geen thermometer, slaapliedjes en display op de babyunit. Wel beschikt de babyfoon over een terugspreekfunctie en nachtverlichting.  

Storingsvrij, veilig en kraakhelder geluid door DECT
24 uur draadloos, babyunit 48 uur 
Beste koop
Extra’s als een terugspreekfunctie, nachtlampje, Full – ECO modus en slaapliedjes
Baby-unit werkt ook op batterijen
Geen camera
Niet uitbreidbaar

4. DECT babyfoon Luvion Icon Clear 75 Pro met projector 

beste dect babyfoon De Luvion Icon Clear babyfoon heeft een DECT verbinding. Het geluid van deze babyfoons is heel helder en 100% storingsvrij. Luvion Icon 75 Pro heeft een slimme ECO modus en is 24 uur draadloos te gebruiken. De babyfoon heeft wel 18 slaapliedjes. De thermometer en terugspreekfunctie zijn fijne extra’s  net zoals het nachtlampje en buitenbereik waarschuwing. 

De slimme ECO-modus minimaliseert automatisch de audiotransmissie en vergroot daarmee de batterijlevensduur van de babyfoon.

Het allerleukste van deze babyfoon zonder camera is de lichtprojectie. De ingebouwde sterrenprojectie is op afstand te bedienen. De babyunit werkt niet op batterijen. 

Heb je geen behoefte al deze extra’s? Kies dan voor de Luvion Icon Clear 70. Let wel op dat deze Icon Clear geen Eco modus heeft en de babyfoon voortdurend aan het zenden is. De accu van de babyfoon is 18 uur lang te ruiken.  Lees hier alle verschillen dus de Luvion Clear 70 en 75.  De babyunit werkt niet op batterijen. 

Storingsvrij, veilig en kraakhelder geluid door DECT
24 uur draadloos
Extra’s als Slimme ECO modus, slaapliedjes, terugspreekfunctie, thermometer.
Lichtprojectie 
Geen camera
Niet uitbreidbaar  
Babyunit werkt alleen op netstroom 

Luvion Icon Clear 75

Waar te koop?

bol.com
babypark.nl
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2024 – 12:02

Luvion Icon 70

Waar te koop?

bol.com
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2024 – 12:02

5. Motorola MPB11 babyfoon 

Dect babyfoon Een vrij simpele DECT babyfoon is de Motorola MPB-11. Deze babyfoon beschikt over storingsvrije verbinding en heeft een zuiver geluid. Ieder zuchtje op huiltje wordt door de hooggevoelige microfoon opgepikt. Door de eco-modus schakelt de babyfoon alleen in als de baby geluidjes maakt. Dit zorgt voor een efficiënt stroomverbruik.

Met de riemclip kun je het apparaat meenemen zonder iets in je handen te hebben. Verder heeft de babyfoon weinig extra’s. 

Dus geen slaapliedjes, terugspreekfunctie, thermometer of nachtlampje.

De ouderunit werkt via de adapter of op de oplaadbare batterij. De LED-lampjes op de babyfoon vertellen precies wanneer de baby geluid maakt en hoe hard. Dit kan handig zijn op bijvoorbeeld een feestje en de babyfoon bevindt zich in een drukke ruimte. Bereik is 300 meter.

Storingsvrij, veilig en kraakhelder geluid door DECT
prima prijs / kwaliteit 
Extra’s als een riemclip
Geen camera, geen slaapliedjes, terugspreekfunctie, thermometer
Niet uitbreidbaar  
Babyunit werkt alleen op netstroom 

Motorola MBP11 babyfoon

Waar te koop?

bol.com
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2024 – 12:01
 • Wat is de beste DECT babyfoon?

  De beste DECT babyfoon is de Philips AVENT SCD 723. Deze babyfoon het het predicaat beste uit de test ontvangen van de Consumentenbond. 

 • Kan een DECT babyfoon gehacked worden?

  Nee, een babyfoon met DECT verbinding kan niet gehacked worden. De verbinding is versleuteld waardoor de kans op afluisteren zeer klein is. 

 • Wat is het voordeel van DECT verbinding bij een babyfoon?

  Het voordeel van een DECT verbinding is het zuivere en heldere geluid. Daarnaast is een DECT verbinding 100% storingsvrij. 

 • Wat is het nadeel van een DECT verbinding?

  Het nadeel van een DECT babyfoon is dat deze niet uit te breiden is met extra babyunits. Daarnaast is er meer straling aanwezig dan bij een babyfoon met digitale of analoge verbinding

Waar te koop?

bol.com
amazon.nl
prenatal.nl
alectobaby.nl
blokker.nl
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2024 - 12:02

Waar te koop?

bol.com
coolblue.nl
amazon.nl
expert.nl
blokker.nl
alectobaby.nl
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2024 - 12:02

Waar te koop?

bol.com
expert.nl
amazon.nl
coolblue.nl
alectobaby.nl
blokker.nl
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2024 - 12:01