fbpx

Duurzame babyfoon, energiezuinig en milieuvriendelijk

Ik merk om me heen dat veel ouders duurzame keuzes maken bij het aanschaffen van babyproducten. Denk aan wasbare luiers, duurzamere autostoelen en biologische babyvoeding. Steeds meer elektronische apparaten worden duurzamer geproduceerd waaronder ook een aantal babyfoons. Deze babyfoons zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In deze blog ontdek je wat een duurzame babyfoon precies inhoudt en waarom het de beste keuze is voor jou en het milieu. Daarnaast geef ik je tips voor het kiezen van een duurzame babyfoon en noem ik enkele duurzame babyfoons die momenteel op de markt zijn.

Wat is een duurzame babyfoon? 

Een duurzame babyfoon is een babyfoon die is ontworpen met het oog op energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid. Deze babyfoons maken gebruik van technologieën en functies die het energieverbruik verminderen, waardoor ze minder belastend zijn voor het milieu en kosten besparen op de energierekening. 

Wat maakt een babyfoon duurzaam? 

Er zijn verschillende manieren om een babyfoon duurzamer te maken:

 1. Door de eco-modus /vox-modus in te schakelen op de babyfoon voor een energiezuinig verbruik.
 2. Te kiezen voor een babyfoon met lange batterijduur of accu. 
 3. Een duurzame babyfoon aan te schaffen van gerecyclede materialen of die refurbished zijn
 4. Een retourdeal of tweedekans babyfoon te kopen. 
 5. De keuze te maken voor een tweedehands babyfoon. 
 6. Je eigen babyfoon een tweede leven geven. 

1. Energiezuinige babyfoon door de Eco-modus

Een eco-modus wordt ook wel VOX-functie genoemd. VOX staat voor Voice Activated Transmission. Een eco-modus is tegenwoordig op bijna alle nieuwe babyfoons aanwezig. Bij de Eco-modus gaat de babyfoon in een energiebesparende stand wanneer er geen geluiden worden gedetecteerd. Dit zorgt ervoor dat de babyfoon alleen actief is wanneer dat nodig is, waardoor het energieverbruik wordt verminderd.

Ik heb eerder een artikel geschreven over deze VOX-functie. Hierin leg ik de werking wat gedetailleerder uit en benoem ik de populaire babyfoons met een eco-modus. Lees hier het artikel. 

2. Lange batterijduur van een babyfoon

Een energiezuinige babyfoon met een lange batterijduur zorgt ervoor dat je minder vaak hoeft op te laden. Dit betekent dat je de babyfoon langer kunt gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de batterij leeg raakt. Let daarom bij het vergelijken van verschillende modellen op de geschatte batterijduur. Mijn ervaring is dat babyfoons met camera veel sneller aan het netstroom moeten dan een babyfoon zonder camera. Een babyfoon zonder camera verbruikt minder energie.

3. Refurbished babyfoon, een duurzaam alternatief  

duurzame babyfoon Refurbished babyfoons zijn een duurzaam alternatief als je als ouder opzoek bent naar een milieuvriendelijke optie. Bij refurbished babyfoons worden defecte babyfoons gerepareerd en weer als nieuw verkocht. Dit betekent dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn voor de productie ervan, waardoor de afvalberg wordt verminderd en natuurlijke hulpbronnen worden gespaard.

Het opknappen van babyfoons gebeurt door ze grondig te reinigen, te repareren indien nodig en te voorzien van nieuwe onderdelen indien nodig. Hierdoor functioneren refurbished babyfoons net zo goed als nieuwe babyfoons, maar dan met een kleinere ecologische voetafdruk.

Het kiezen voor een refurbished babyfoon is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Refurbished babyfoons zijn vaak goedkoper dan nieuwe babyfoons, waardoor je als ouders kunt besparen op de aanschafkosten. Daarnaast krijgen refurbished babyfoons vaak dezelfde garantie en service als nieuwe babyfoons, waardoor je ook nog eens zekerheid hebben over de kwaliteit van het product.

Waar kun je refurbished babyfoons kopen?

Philips neemt hierin als Nederlandse fabrikant echt het voortouw. Refurbished Philips-producten zijn tweedehands of ongebruikt geretourneerd en hersteld om ze een tweede leven te geven. De prijzen voor refurbished Philips babyfoons zijn minimaal 20% lager dan de adviesprijs voor het gelijkwaardige nieuwe product. Zodra je de refurbished babyfoon hebt ontvangen, kun je dezelfde service en technische ondersteuning verwachten als voor elk nieuw product. Je kunt voor refurbished Philips-producten dezelfde garantie van twee jaar verwachten als voor het nieuwe assortiment.

Philips refurbished babyfoons zijn te herkennen aan het groene Refurbished label bovenaan de productfoto. Ik heb deze babyfoons alleen nog gezien in de webshop van Philips zelf. Klik hier om naar de webshop van Philips te gaan. 

Refurbished
Refurbished babyfoon

Waar te koop?

philips.nl
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2024 – 12:00

Op de website van Refurbabyfoon.nl tref je allemaal tweedehands babyfoons aan van A-merken die uitvoerig zijn getest en nagelopen zijn op defecten, eventueel gerepareerd zijn en grondig schoongemaakt zijn. Ze kunnen helaas niet dezelfde garantie geven net zoals op nieuwe producten, omdat het product al gebruikt is. Ze denken wel graag mee als de babyfoon kort (+/- 2 weken) NA de garantie periode defect gaat, zoals het omruilen van de babyfoon voor een goed werkend exemplaar voor enkel de verzendkosten. Je kunt bij deze webshop ook babyfoons huren, mocht je maar kort een babyfoon nodig hebben. 

4. Retourdeal of tweedekans babyfoon

Veel webshops bieden tegenwoordig retourdeals aan. Ook wel tweedekansjes of retourkansjes genoemd. Retourdeals zijn babyfoons die zijn geretourneerd door klanten en zijn niet of nauwelijks gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een babyfoon die helaas niet aan de verwachtingen voldeed of een babyfoon die een klein krasje heeft (die er vroeg of laat toch op komt). Wat de reden ook is, je kunt op deze manier geld en grondstoffen besparen op kwaliteitsproducten. Ze zijn vaak in goede staat en worden geleverd met een garantie.

Waar kun retourdeals of tweedekans babyfoons kopen? 

Geef je niet om een klein krasje of een kapotte doos? Bekijk dan de tweedekans babyfoons als Luvion, Philips en Alecto bij:
Coolblue, bol.com en Amazon.nl.   

5. Tweedehands babyfoon 

Tweedehands babyfoons zijn een hele milieubewuste keuze. Door te kiezen voor een tweedehands babyfoon geef je het apparaat een tweede leven, waardoor er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn voor de productie ervan. Dit draagt bij aan het verminderen van de afvalberg en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Het kopen van een tweedehands babyfoon kan ook kostenbesparend zijn. Omdat deze babyfoons al gebruikt is, zijn ze vaak goedkoper dan nieuwe babyfoons. Dit kan voordelig zijn voor als je op zoek bent naar een betaalbare optie.

Bij het kopen van een tweedehands babyfoon is het belangrijk om te letten op de staat van het apparaat. Controleer of alle functies nog goed werken en of er geen beschadigingen zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of de babyfoon voldoet aan de veiligheidsnormen. Op Marktplaats zijn genoeg babyfoons te vinden. Zwakke punten van babyfoons zijn de accu’s. Vraag daarom aan de verkoper hoelang de babyfoon zonder stroom kan als deze aan staat. 

6. Geef je eigen babyfoon een tweede leven

At last, bus not least: geef je babyfoon altijd een tweede leven als dat mogelijk is. Om verspilling van alsmaar nieuwe spullen tegen te gaan en daarmee bij te dragen aan een duurzamere wereld kunnen ze bij refurbabyfoons.nl de meest voorkomende defecten repareren, en indien iets niet gerepareerd kan worden kunnen ze een goedwerkende tweedehands babyfoon aanbieden vanuit hun webshop.

De grote merken, Philips, Luvion en bijvoorbeeld Alecto hebben ook hun eigen reparatie-service. Misschien valt je babyfoon nog wel binnen de wettelijke garantie-termijn en kan je dus gratis aanspraak maken op omruilen of reparatie. Ga hiervoor altijd eerst naar de (web)winkel waar je je babyfoon hebt gekocht. Maar.. doorloop eerst even de checklist op deze pagina.

Veelgestelde vragen over duurzame babyfoons

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over duurzame babyfoons:

 • Wat is een duurzame babyfoon?

  Een duurzame babyfoon is een babyfoon die is ontworpen met het oog op energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid. Deze babyfoons maken gebruik van technologieën en functies die het energieverbruik minimaliseren, waardoor ze minder belastend zijn voor het milieu en kosten besparen op de energierekening.

 • Wat is een Eco-modus?

  Een Eco-modus is een functie op een babyfoon die ervoor zorgt dat het apparaat in een energiebesparende stand gaat wanneer er geen geluiden worden gedetecteerd. Dit vermindert het energieverbruik en verlengt de batterijduur.

 • Wat is het verschil tussen refurbished, een retourdeal en een tweedehands babyfoon?

  Refurbished babyfoons zijn babyfoons die zijn opgeknapt en weer als nieuw functioneren. Een retourdeal of tweedekansje is teruggestuurd door een eerdere klant waarbij de babyfoon niet of nauwelijks is gebruikt. Bij een tweedehands babyfoon is de babyfoon vaak wat langer gebruikt en niet opgeknapt voor verkoop. 

 • Zijn duurzame babyfoons duurder?

  Niet altijd. Hoewel sommige duurzame babyfoons mogelijk iets duurder zijn in aanschaf, kunnen ze op de lange termijn kosten besparen op de energierekening. Daarnaast zijn refurbished en tweedehands babyfoons vaak goedkoper dan nieuwe babyfoons.

 • Waarom zou ik een tweedehands of refurbished babyfoon kopen?


  Het kopen van een tweedehands  of refurbished babyfoon is een milieubewuste keuze, omdat het apparaat een tweede leven krijgt en er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Daarnaast kan het ook kostenbesparend zijn.